«Ταφόπλακα» το νομοσχέδιο για τη νέα κατηγοριοποίηση των ενοικιαζομένων δωματίων

371
«Ταφόπλακα» το νομοσχέδιο για τη νέα κατηγοριοποίηση των ενοικιαζομένων δωματίων

Ένα βήμα πίσω για την ελληνική τουριστική βιομηχανία είναι το νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση και καταργεί την υποχρεωτικότητα της κατάταξης των τουριστικών καταλυμάτων που πιστοποιούσε την κατάταξη των Ενοικιαζόμενων

Επιπλωμένων Δωματίων – Διαμερισμάτων (Ε.Ε.Δ.Δ.) σε κλειδιά.

Αυτό επισημαίνει η HELLASCERT -Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης- Πιστοποίησης- μέσω του πρόεδρου της κ. Γιάννη Καραγιάννη υποστηρίζοντας ότι η μη κατάταξη σε κατηγορίες κλειδιών ισοπεδώνει προς τα κάτω όλα τα καταλύματα ,ευεργετεί τον κακό επιχειρηματία και δεν δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να επιλέξει ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρει το κάθε κατάλυμα.
«Με τον προς ψήφιση νόμο περί δήθεν απλοποίησης της διαδικασίας για την αδειοδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων μπαίνει ταφόπλακα σε μια προσπάθεια να μπουν κανόνες ποιότητας: σε ένα προϊόν που είναι το μόνο που μπορεί να οδηγήσει την ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη : Το τουριστικό προϊόν.
Με το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο που τώρα τροποποιείται, δεν έχουν περάσει δυο χρόνια από την ψήφιση του, τέθηκαν οι βάσεις, ώστε τα 40.000 τουριστικά καταλύματα ενοικιαζόμενων δωματίων που λειτουργούν σε όλη την χώρα να γίνουν οι πρεσβευτές της πραγματικής ελληνικής πατροπαράδοτης φιλοξενίας παρέχοντας συγκεκριμένες ποιοτικές υπηρεσίες με βάση Διεθνείς προδιαγραφές και Πρότυπα», υποστηρίζει ο κ. Καραγιάννης. «Έτσι δινόταν η δυνατότητα στους τουρίστες επισκέπτες μας να επιλέξουν ένα κατάλυμα όχι μόνο για την τιμή του αλλά και για τις ποιοτικές υπηρεσίες που αυτό παρείχε, ανάλογα με την κατάταξη του σε μια από τις 3 κατηγορίες κλειδιών. Ακόμα όμως και η πιο χαμηλή κατηγορία αυτή των 2 κλειδιών θα παρείχε τις βασικές προϋποθέσεις για μια αξιοπρεπή και ασφαλή διαμονή του επισκέπτη στην χώρα μας. Η Ελλάδα δεν είναι Ρουμανία και δεν μπορεί να εφαρμόσει το ρουμανικό μοντέλο στον τουρισμό που επιβάλουν οι δανειστές και οι εγχώριοι συνδικαλιστές του χώρου».
Η HELLASCERT υποστηρίζει ότι ”όπως η Γερμανία έχει θέσει προδιαγραφές και όρους για να προστατέψει το εθνικό τους προϊόν- χαλυβουργία και αυτοκινητοβιομηχανία- ως και δασμούς επέβαλλαν σε τρίτες χώρες, εκτός πολιτικής ΕΕ, έτσι και η Ελλάδα οφείλει να αντισταθεί και να προστατέψει και να αναβαθμίσει ποιοτικά το πολυτιμότερο προϊόν που διαθέτει”.
Η υποχρεωτικότητα της κατάταξης των καταλυμάτων, με τη θέσπιση και τήρηση ποιοτικών προδιαγραφών ήταν προς αυτήν την κατεύθυνση και επιπλέον οδηγούσε τον κάθε μικρό ή μεσαίο ιδιοκτήτη να βελτιώσει το προϊόν του σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό επιλέγοντας να καταταγεί σε μια από τις υψηλές κατηγορίες τριών η τεσσάρων κλειδιών αλλά και να δει την επένδυση του να επιβραβεύεται από την αγορά, αφού η απαιτητική ευρωπαϊκή αγορά και γνωρίζει και αναζητά προορισμούς και καταλύματα με υψηλές προδιαγραφές δηλαδή κατηγορίες των 4 η 3 κλειδιών. «Η κατάργηση της με το παρόν νομοσχέδιο περί δήθεν απλούστευσης της διαδικασίας αδειοδότησης, δεν απλουστεύει και δεν επισπεύδει καθόλου την αδειοδότηση του καταλύματος, για τον λόγο ότι η υποχρεωτική κατάταξη που απαιτούσε το προηγούμενο νομοσχέδιο γινόταν εν λειτουργία του καταλύματος και αφού είχε πάρει την αδειοδότηση του (το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας ) από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού», αναφέρει ο κ. Καραγιάννης.
«Ακόμα, η μη κατάταξη σε κατηγορίες κλειδιών, ισοπεδώνει προς τα κάτω όλα τα καταλύματα ,ευεργετεί τον κακό επιχειρηματία και δεν δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να επιλέξει ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρει το κάθε κατάλυμα. H πολιτική να μην υπάρχει κατάταξη ώστε να επιβιώνουν οι μέτριοι και οι κακοί δεν μπορεί να είναι πολιτική μιας χώρας που θέλει, που πασχίζει να βγει από την κρίση και είναι υποχρεωμένη να ανταγωνίζεται αγορές υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών όπως η Ιταλία, Ισπανία κ.λπ. Εάν λοιπόν θέλουμε να υπερηφανευόμαστε ότι διαθέτουμε και εμείς σαν χώρα μία δυναμική βιομηχανία που έχει ακόμα μέλλον, οφείλουν οι πολιτικοί ιθύνοντες να αφαιρέσουν από το προς ψήφιση νομοσχέδιο την κατάργηση της κατάταξης των καταλυμάτων για να μην συνεχίσουν να υπάρχουν hotspot με μπετόν στον Ελληνικό τουρισμό.
«Τελικά πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι η ποιότητα του τουρισμού δεν είναι και δεν μπορεί να είναι προαιρετική και ότι αυτή η αυταπόδεικτη αλήθεια δεν έχει καμία σχέση με την απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων για την οποία η HellasCert έχει πρωταγωνιστήσει. Με την προαιρετικότητα δυστυχώς χάνονται η αξιοπιστία, η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία των απαιτούμενων ποιοτικών ελέγχων για την κατάταξη των ενοικιαζόμενων τουριστικών καταλυμάτων, αξίες που επάξια εκπροσωπεί η HellasCert με τα διαπιστευμένα από το ΕΣΥΔ μέλη της, τους φορείς πιστοποίησης».
Newmoney