Κοντά σε μια συμφωνία για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας βρίσκονται τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Οι κυρώσεις αυτές θα μειώσουν τα έσοδα από τις εξαγωγές του πιο απομονωμένου κράτους στον κόσμο κατά 25% και πλέον, με κύριο στόχο τις
εξαγωγές άνθρακα και λιγνίτη προς την Κίνα.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το σχέδιο Απόφασης του ΣΑ, το οποίο συντάχθηκε από τις ΗΠΑ μετά την πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ τον περασμένο Σεπτέμβριο, προβλέπει την επιβολή ορίου από τον ΟΗΕ στις εξαγωγές λιγνίτη της Βόρειας Κορέας με στόχο να μειωθεί η εισροή σκληρού συναλλάγματος στη χώρα κατά τουλάχιστον 700 εκατομμύρια δολάρια.
Η απόφαση προβλέπει επίσης την επιβολή επιπρόσθετων περιορισμών στους τομείς της ναυτιλίας και της τραπεζικής της Βόρειας Κορέας.
Αν εφαρμοστεί επιτυχώς θα μειώσει τις βορειοκορεατικές εξαγωγές, συνολικού ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση, κατά τουλάχιστον 800 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Την περασμένη Τετάρτη διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τις νέες κυρώσεις, αλλά η Ρωσία καθυστερεί την διαδικασία ψήφισης της Απόφασης.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η Κίνα μπορεί να πείσει τη Ρωσία και η έγκριση του σχεδίου να επιτευχθεί την επόμενη εβδομάδα.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε ότι το Πεκίνο τάσσεται υπέρ της ανάληψης περαιτέρω δράσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ως αντίποινα για την πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, αλλά επισήμανε ότι το σχέδιο Απόφασης συνεχίζει να τελεί υπό συζήτηση.
Ο στόχος του σχεδίου είναι να αποτρέψει κάθε τρόπο παράκαμψης των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί τον Μάρτιο, μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, τον Ιανουάριο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν πως μετά την επιβολή των κυρώσεων αυτών, η Κίνα είναι πλέον η μοναδική χώρα που εισάγει άνθρακα και λιγνίτη από τη Βόρεια Κορέα.
Μετά την μείωση των εξαγωγών λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν τον Μάρτιο, καταγράφηκε αύξησή τους και υπολογίζεται πως οι φετινές εξαγωγές αναμένεται να ξεπεράσουν τις περσινές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ