Η πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανίδων Μαιών φοβάται ότι στο εξής οι περισσότερες γέννες θα έρχονται αναπάντεχα στα σπίτια ή μέσα στο αυτοκίνητο.
Δεν πάει πολύ καιρός που συνέβη κάτι πολύ φοβούνταν πολλοί, αφότου έκλεισε η μαιευτική κλινική στο νησί Sylt: Η Χάνα ήρθε στον κόσμο καθοδόν προς το διπλανό νησί Husum. Μητέρα και κόρη είναι υγιέστατες, διαβεβαιώνει η μαία Χάιντρουν Χέπερ, που συνόδευσε την ετοιμόγεννη στο ταξίδι, χωρίς να υπολογίζει ότι το νεογνό βιαζόταν να έρθει στον κόσμο.
Όχι μόνο στα νησιά, αλλά σε ολόκληρη τη Γερμανία πολλά μαιευτήρια βάζουν λουκέτο, μεταδίδουν Deutsche Welle και dpa. Η πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανίδων Μαιών, Μαρτίνα Κλενκ φοβάται ότι στο εξής οι περισσότερες γέννες θα έρχονται αναπάντεχα στα σπίτια ή μέσα στο αυτοκίνητο. Από το 1991, το 40% των μαιευτηρίων κατέβασαν το γενικό, την ώρα που οι τοκετοί μειώθηκαν μόνο κατά 12%. «Πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη» δηλώνει η Κλενκ. «Εάν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος το πρόβλημα θα οξυνθεί».
Προς το παρόν, σε πολλές επαρχιακές περιοχές δεν υπάρχουν μαιευτήρια, όπως για παράδειγμα σε ακτίνα 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή Ντίπχολτς στη Κάτω Σαξονία. «Οι γυναίκες διακατέχονται από φόβο μήπως δεν προλάβουν να πάνε στην κλινική για μια απόσταση 50 χιλιομέτρων» αναφέρει η μαία Γιούτα Μάιερ Κίτσια.
Οι 700 μαιευτικές κλινικές που έχουν απομείνει δεν διαθέτουν αρκετό προσωπικό. Σε έρευνα που έγινε κατ΄εντολή του συνδέσμου μαιών προκύπτει ότι κάθε μαία παρακολουθεί παράλληλα 3 με 5 γέννες. «Η πίεση δουλειάς και χρόνου είναι τόσο μεγάλη, πολλές συνάδελφοι ζήτησαν να αποσπαστούν από τις αίθουσες τοκετού», αναφέρει χαρακτηριστικά ξη Κλενκ. Σε πολλά νοσοκομεία τα μαιευτικά τμήματα έκλεισαν προσωρινά. «Υπάρχουν ετοιμόγεννες που στέκονται με πόνους τοκετού έξω από τα νοσοκομεία χωρίς να μπορούμε να ανταποκριθούμε, το ξέρουμε και από το Μόναχο, τη Στουτγάρδη ή το Φράιμπουργκ».
Στο νοσοκομείο δύο εβδομάδες πριν τη γέννα
Ο διευθυντής της Γερμανικής Εταιρείας Νοσοκομείων, Γκέοργκ Μπάουμ διαβεβαιώνει ότι το 1/5 των νοσοκομείων στη Γερμανία καταγράφει απώλειες, γεγονές που οδηγεί στο να βάλουν λουκέτο. Η επιβολή ενιαίου πρόσθετου εισιτηρίου ίσως να σταματήσει αυτήν την εξέλιξη, εάν και οι διοικήσεις των νοσοκομείων το απορρίπτουν. Μετά το κλείσιμο των αιθουσών τοκετού στο κρατίδιο του Σλέσβιχ Χολστάιν, στο οποίο ανήκουν και τα δύο νησιά Sylt και Husum, βρέθηκε μια λύση. Οι γυναίκες κάτοικοι των νησιών Föhr, Sylt και Fehmann, θα μπορούν να εισάγονται στο νοσοκομείo δύο εβδομάδες πριν την εικαζόμενη ημερομηνία γέννησης. Πρόκειται για προαιρετική δυνατότητα που προσφέρουν τα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον το κρίνει απαραίτητο ο γυναικολόγος.
Οι μαίες δεν έχουν πειστεί για τη χρησιμότητα του μέτρου. «Κανένα παιδί δεν έρχεται στον κόσμο την ημερομηνία που υπολογίζει ο μαιευτήρας, χρειάζεται ένα χρονικό περιθώριο 4 εβδομάδων» αντιτείνει η Μαρτίνα Κλενκ. Εξ άλλου και οι ετοιμόγεννες προσπαθούν να μείνουν στο σπίτι τους μέχρι την τελευταία στιγμή, γιατί δεν θέλουν να βγάλουν από το συνηθισμένο περιβάλλον τους μικρότερα αδέλφια. Ακόμη και η μητέρα που γέννησε τη Χάνα καθοδόν προς το διπλανό νησί δεν θέλησε να κάνει χρήση αυτής δυνατότητας λόγω του μεγαλύτερου γιού της.
newmoney