Στο ΣτΕ για το μάθημα των θρησκευτικών

260
Η είσοδος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων καθώς και δέκα γονείς και θεολόγοι στρεφόμενοι κατά των αποφάσεων του μέχρι πρότινος υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για το μάθημα των θρησκευτικών ζητώντας την ακύρωση τους ως αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Διεθνή

Σύμβαση της Ρώμης, άλλα και αντίθετες στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα θεωρούν ότι: με το νέο πρόγραμμα σπουδών μετατρέπεται σε «ιδιότυπη θρησκειολογία, στην οποία αναμειγνύονται η Ορθόδοξη Πίστη με τα υπόλοιπα δόγματα και θρησκεύματα, δημιουργώντας σύγχυση στους μαθητές. Οτι γίνεται ουσιαστικά από ομολογιακό μάθημα, μάθημα γνώσεων των θρησκευτικών, ακυρώνοντας ουσιαστικά το αναμφισβήτητο δικαίωμα των γονέων και μαθητών για παροχή θρησκευτικής εκπαίδευσης σύμφωνα με τις δικές τους θρησκευτικές πεποιθήσεις. Οτι η συρρίκνωση του χρόνου διδασκαλίας περιθωριοποιεί και αποδυναμώνει πλήρως το δικαίωμα της θρησκευτικής εκπαίδευσης, κατά παράβαση των συνταγματικών διατάξεων. και ότι οι μαθητές στερούνται του συνταγματικού τους δικαιώματος να διδαχθούν αυτούσια την πίστη τους στο σχολείο.
Αντίθετα όπως αναφέρουν μέχρι σήμερα το διδασκόμενο μάθημα των θρησκευτικών, είχε χαρακτήρα ομολογιακό, ήτοι διδακτικό της θρησκείας των μαθητών, οι οποίοι είναι στην συντριπτικοί τους πλειοψηφία στην Ελλάδα βαπτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ενώ παρεχόταν μέχρι τώρα η δυνατότητα απαλλαγής από το μάθημα για τους μη Ορθόδοξους Χριστιανούς.
efsyn.gr