Τα έργα της πρώτης φάσης αναστήλωσης του ιστορικού μοναστηριού που κινδύνευε με κατάρρευση διήρκεσαν 2 χρόνια – Θα υπάρξει συνέχεια με τις δύο άλλες φάσεις που αφορούν τον περιβάλλοντα χώρο
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης παραδόθηκε σήμερα στην δικοινοτική τεχνική επιτροπή για τον πολιτισμό, το ανακαινισμένο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα που βρίσκεται στη κατεχόμενη Καρπασία.
Τα έργα της πρώτης φάσης αναστήλωσης του ιστορικού μοναστηριού που κινδύνευε με κατάρρευση διήρκεσαν 2 χρόνια και θα υπάρξει συνέχεια με τις δύο άλλες φάσεις που αφορούν τον περιβάλλοντα χώρο. Στις 30 Νοεμβρίου ημέρα εορτής του Αγίου Ανδρέα το Μοναστήρι θα μπορέσει να δεχθεί του Ελληνοκύπριους πιστούς οι οποίοι για εκατοντάδες χρόνια συρρέουν στο ιστορικό θρησκευτικό μνημείο που αποτελεί κέντρο της Ορθοδοξίας στη Κύπρο. Θεωρείται ότι στην περιοχή του Μοναστηριού είχε σταθμεύσει ο Απόστολος Ανδρέας στο ταξίδι του από την Ιουδαία προς την Ευρώπη. Υπάρχει πηγή που ρέει αγίασμα από το οποίο η παράδοση θέλει τον μαθητή του Χριστού να ξεδίψασε.
Παραδίδοντας το έργο στην Τεχνική Επιτροπή κατά την τελετή ολοκλήρωσης των εργασιών, η Tiziana Zennaro, Διευθύντρια του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών – Συνεργασία για το Μέλλον, είπε ότι το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα είναι όχι μόνο ένα σημαντικό αξιοθέατο, αλλά και σύμβολο της Κύπρου. Σήμερα όμως αποτελεί σύμβολο επιμονής, ενότητας και ειρήνης.
Τα σχέδια αναστήλωσης έχουν ετοιμαστεί από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και οι εργασίες εκτελέστηκαν από μια εργοληπτική επιχείρηση συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Δικοινοτικές ομάδες ηλεκτρολόγων, αρχαιολόγων και συντηρητών αρχαιοτήτων συνεργάστηκαν μαζί κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εκσκαφών για το παρεκκλήσι αλλά και την ανακαίνιση του εικονοστασίου.
Το συνολικό κόστος αυτής της φάσης ανήλθε σε 2,23 εκατομμύρια ευρώ.