Παγκόσμια Τράπεζα: Υψηλότερο το κόστος των φυσικών καταστροφών για τους φτωχούς

439
Οι φυσικές καταστροφές έχουν σοβαρότερες επιπτώσεις στους φτωχούς σε σχέση με τις γενικότερες εκτιμήσεις, καθώς ρίχνουν στη φτώχεια περίπου 26 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο και προκαλούν απώλειες ύψους 520 δισ. δολαρίων ετησίως, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα.

Παγκόσμια Τράπεζα: Υψηλότερο το κόστος των φυσικών καταστροφών για τους φτωχούς
Το ανθρωπιστικό και οικονομικό κόστος των καταστροφών, που προκάλεσαν οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι σεισμοί, έχουν υποεκτιμηθεί μέχρι και κατά 60% καθώς δεν λαμβάνεται υπόψη το υψηλό αντίκτυπο στην κατανάλωση και τη

σχετική ευημερία των φτωχών, ανέφερε η τράπεζα σε νέα της μελέτη.

«Σοβαρά κλιματικά σοκ απειλούν με πισωγύρισμα δεκαετίες προόδου κατά της φτώχειας», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ σε ανακοίνωση. «Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στις καταστροφές όχι μόνο έχει νόημα από οικονομική άποψη, αλλά είναι και ηθικά επιβεβλημένη».
Ο Στεφάν Αλεγκάτ, επικεφαλής συντάκτης της έρευνας, ανέφερε ότι οι φτωχοί έχουν την τάση να υποφέρουν περισσότερο από τις καταστροφές καθώς συχνά ζουν σε μέρη που πλήττονται συχνότερα και χάνουν μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματός τους. Επίσης λαμβάνουν μικρότερη στήριξη από τις κυβερνήσεις, τους φίλους και την οικογένεια, πρόσθεσε.
Η έκθεση σημειώνει ότι μια πλημμύρα ή ένας σεισμός μπορεί να είναι καταστροφικός για τους φτωχούς, αλλά συνολικά να έχει αμελητέο αντίκτυπο στον συνολικό πλούτο ή την παραγωγή μιας χώρας, εάν επηρεάσει ανθρώπους με πολύ χαμηλό εισόδημα και σχεδόν μηδενική περιουσία.
Ωστόσο για αυτούς, οι καταστροφές μπορούν να έχουν επιζήμιες μακροχρόνιες συνέπειες, όπως το να αναγκαστεί το παιδί τους να σταματήσει το σχολείο ή το να πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες για την υγεία τους, προσθέτει η έρευνα.
«Η αντιμετώπιση της κλιματολογικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών και η ανθεκτικότητα είναι ένα σημαντικό στοιχείο της πολιτικής μείωσης της φτώχειας», δήλωσε ο Αλεγκάτ στο Thomson Reuters Foundation.
«Εάν επιλέγουμε τις προτεραιότητες βάσει της αποτίμησής μας για τον αντίκτυπο των φυσικών καταστροφών στην ευμάρεια, θα είμαστε σε θέση όχι μόνο να δαπανούμε πιο αποτελεσματικά, αλλά και να βοηθούμε τους φτωχότερους», δήλωσε.
ΕΘΝΟΣ