Οι προθέσεις του Τραμπ τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για τις σχέσεις με τη Ρωσία είναι στην κορυφή της λίστας με τις αβεβαιότητες που φέρνει στη διεθνή σκηνή, και ειδικά στην Ευρώπη, από όπου χαρακτηριστικά ο Ομπάμα είχε καλέσει τον Τραμπ να μην κάνει «ρεαλπολιτίκ» με τον Πούτιν και να είναι έτοιμος να υψώσει ανάστημα όταν χρειαστεί -προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας.
Ο Τραμπ έχει δείξει πως θα επιδιώξει μεγαλύτερη οικονομική «συμβολή» των συμμάχων του ΝΑΤΟ ειδικά στην Ευρώπη για συνέχιση της συνεργασίας -κάτι που είχε εξαρχής προκαλέσει αντιδράσεις και ανησυχίες στη Γηραιά Ήπειρο (το Βερολίνο είχε ενδεικτικά απευθύνει μήνυμα στον ρεπουμπλικανό «να μην αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ σαν να ήταν επιχείρηση»).
Σε συνδυασμό με τις προθέσεις του Τραμπ για πιο «πραγματιστική», ενδεχομένως, σχέση με τη Μόσχα, αυτό έχει προκαλέσει ειδικά ανησυχία στις βαλτικές χώρες και την Πολωνία, που είναι τόσο μεταξύ των νεότερων μελών του ΝΑΤΟ όσο και πιο κοντά στη Ρωσία.
Ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίτσιους προειδοποίησε ότι θεωρεί πως οι βαλτικές χώρες και συγκεκριμένα η Λιθουανία μπορεί να γίνουν ο πρώτος τρόπος με τον οποίο ο Πούτιν «θα τεστάρει τον Τραμπ».
«Φοβούμαστε πολύ και για τις χώρτες της Βαλτικής, όπως και για το Χαλέπι στη Συρία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδει το BBC. «H Ρωσία δεν είναι υπερδύναμη, είναι “υπερ-πρόβλημα”» είπε.
H Λιθουανία είναι μεν η μοναδική από τις τρεις χώρες της Βαλτικής που δεν συνορεύει με το «κύριο σώμα» της ρωσικής ομοσπονδίας, όμως στα δυτικά της έχει τον ρωσικό θύλακα του Καλίνιγκραντ.