Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο, σύμφωνα με τον οποίον θα φυλακίζονται όσοι προπονητές και γιατροί ωθούν αθλητές σε παράνομους τρόπους εκγύμνασης, στη Λευκορωσία αποφασίζουν να αυξήσουν τους ελέγχους και στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν να αποκλείονται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες όσοι αθλητές έχουν παραβεί τους κανονισμούς περί φαρμακοδιέγερσης.
Στις 9 Δεκεμβρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το δεύτερο μέρος της έκθεσης Μακλάρεν. Το πρώτο ήταν καταδικαστικό για τον ρωσικό αθλητισμό, καθώς υπήρχαν καταγγελίες για κρατικά προγράμματα ντόπινγκ. Ετσι, η Ρωσία προσπαθεί να «καθαρίσει» την εικόνα της. Ηδη, έχει πετύχει πολλά διότι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ δήλωσαν ότι «βρίσκεται στον σωστό δρόμο». Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όποιος αναγκάζει ανήλικο αθλητή να κάνει χρήση ουσιών θα καταδικάζεται σε φυλάκιση ενός έτους.
Πολλά προβλήματα με χρήση ουσιών έχει και η Λευκορωσία. Πολλοί αθλητές της, ιδιαίτερα από τον χώρο της άρσης βαρών, βρέθηκαν θετικοί σε μεγάλες διοργανώσεις και οι Λευκορώσοι φοβούνται ότι θα κινδυνέψουν με αποβολή από αγώνες. Ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ αποφάσισε να αυξήσει τους ελέγχους και να διοργανώσει σεμινάρια.
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν εισηγήσεις μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για επαναφορά του «Κανόνα της Οσάκα», ο οποίος είχε εγκριθεί το 2008 και απαγόρευε να αγωνισθούν σε Ολυμπιακούς όσοι είχαν τιμωρηθεί για χρήση ουσιών με περισσότερους από έξι μήνες. Το 2012, όμως, το Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS) δικαίωσε την έφεση της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ και, έτσι, δεν ίσχυσε. Σήμερα έχει αλλάξει η σύνθεση του CAS αλλά ο αντιπρόεδρος είναι Αμερικανός. Ετσι, από τη στιγμή που υπάρχει δεδικασμένο, δύσκολα η ΔΟΕ θα προχωρήσει σε μία τέτοια πρόταση.
Έντυπη