Ένα από τα προαπαιτούμενα της προηγούμενης αξιολόγησης ήταν η αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ, προκειμένου να
ανοίξει ο δρόμος για την περαιτέρω δραστηριοποίηση νέων παικτών στη λιανική αγορά. Φαίνεται όμως ότι η ικανοποίηση της συγκεκριμένης υποχρέωσης (οι δημοπρατούμενες από τη ΔΕΠΑ ποσότητες θα φτάσουν στο 20% σταδιακά μέχρι το 2020) δεν είναι αρκετή για τους δανειστές οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες ασκούν ισχυρές πιέσεις σε δύο μέτωπα για την εταιρεία αερίου.
Το πρώτο μέτωπο αφορά στη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στις εταιρείες εμπορίας αερίου, τις τρεις ΕΠΑ όπου κατέχει το 51% χωρίς όμως να ασκεί το μάνατζμεντ το οποίο έχει παραχωρηθεί στους ιδιώτες μετόχους (ιταλική Eni σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και Shell σε Αττική). Οι πρώτες νύξεις για το θέμα της συμμετοχής της ΔΕΠΑ στις ΕΠΑ είχαν γίνει ήδη στο πλαίσιο των προηγούμενων επαφών με τους δανειστές, ωστόσο κατά το σημερινό πρώτο ραντεβού που θα έχει ο Γ. Σταθάκης με τους θεσμούς εκφράζονται ανησυχίες ότι θα ανοίξει εκ νέου η συζήτηση.
Σημειώνεται ότι βάσει των ήδη συμφωνημένων αλλαγών στην λιανική αγορά του αερίου, προχωρά ο διαχωρισμός της δραστηριότητας της διανομής από την εμπορία για τις τρεις ΕΠΑ. Ο διαχωρισμός αυτός θα είναι πλήρης με την εκχώρηση της δραστηριότητας της διανομής (ανάπτυξη και εποπτεία του δικτύου) να περνά στις νέες εταιρείες διαχείρισης ΕΔΑ στις οποίες θα ανήκουν και τα αστικά δίκτυα.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ συμμετέχει με 51% στις 3 ΕΠΑ οι οποίες συνολικά πραγματοποιούν έναν τζίρο της τάξης των 358 εκατ. ευρώ και εμφανίζουν λειτουργική κερδοφορία της τάξης των 75 εκατ. ευρώ (2015).
Εκτός όμως από τις πιέσεις για αποχώρηση από τη λιανική, πληροφορίες θέλουν να επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές και η υπόθεση της αποκρατικοποίησης της εταιρείας αερίου μαζί με το 17% της ΔΕΗ. Θυμίζουμε ότι η πρώτη απόπειρα για πώληση του 65% της ΔΕΠΑ στέφθηκε με αποτυχία καθώς δεν προσήλθε αγοραστής στο διαγωνισμό του 2013, ωστόσο όπως προβλέπεται και στο στρατηγικό πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ, θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την πρόσληψη συμβούλων. Ως γνωστόν για τη ΔΕΗ η υποχρέωση για πρόσληψη συμβούλου σκόνταψε στις αντιδράσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ενέργειας και κανονικά θα έπρεπε να έχει γίνει το Σεπτέμβριο. Αντίστοιχα τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν και για τη ΔΕΠΑ (υπάρχει βεβαίως ανάλογη πιο ασαφής αναφορά και για τα ΕΛΠΕ), με την κυβέρνηση να έχει ήδη κάνει διαρροές ότι εξετάζει το ενδεχόμενο δημόσιας προσφοράς μετοχών της εταιρείας αερίου μέσω χρηματιστηρίου.
Βεβαίως μετά τις αλλαγές που συντελούνται και έρχονται στην αγορά, η ΔΕΠΑ και η αγορά αερίου βρίσκονται ενώπιον συνταρακτικών αλλαγών που εφόσον δεν αποκρυσταλλωθούν ώστε να υπάρχει μια σαφής εικόνα για την επόμενη μέρα της αγοράς, δύσκολα μπορεί να προχωρήσει οποιοδήποτε βήμα.
Σε κάθε περίπτωση όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η αγορά του φυσικού αερίου βρίσκεται στις κορυφαίες προτεραιότητες των νέων συζητήσεων με τους θεσμούς.
capitalgr