Αθώος ο διαχειριστής ιστότοπου ερωτικών γνωριμιών

418
δικαστηριο

Αθώος ελλείψει δόλου κρίθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, ενας ομογενής από την Αστόρια των Η.Π.Α., διαχειριστής του ιστότοπου

ερωτικών γνωριμιών με την επωνυμία «fatsa.gr», κατηγορούμενος για μετάδοση, ανακοίνωση και διάδοση στο κοινό δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ευαίσθητων δεδομένων, κατ’ εξακολούθηση.
Ο διαχειριστής του ιστότοπου ήταν υπόλογος διότι στην ιστοσελίδα αναρτήθηκαν φωτογραφίες μιας γυναίκας από το Καστελόριζο!
Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε πριν από 3 χρόνια με μοναδικό σκοπό να προσφέρει στους χρήστες ένα φιλικό χώρο στον οποίο τα μέλη θα μπορούν να γνωρίζονται, να συζητούν και να δημιουργούν σχέσεις μεταξύ τους.
Είναι το απόλυτο νεανικό στέκι γνωριμιών και μια από τις πιο μεγάλες ελληνικές ιστοσελίδες από άποψη εγγεγραμμένων μελών. Τα μέλη του ανέρχονται γύρω στα 50.000 με δεκάδες νέα μέλη να εγγράφονται καθημερινά.
Ο κατηγορούμενος εφέρετο στη Μεγίστη, κατά το χρονικό διάστημα από την 13-8-2010 έως και την 23-8-2010, να κατέστησε προσιτά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και ευαίσθητα δεδομένα.
Ειδικότερα όντας διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου μετέδωσε, ανακοίνωσε και κατέστησε προσιτά σε αόριστο αριθμό προσώπων, που επισκέπτονταν τον ανωτέρω διαδικτυακό τόπο, προσωπικά δεδομένα του θύματος και συγκεκριμένα δημιούργησε προφίλ με το ψευδώνυμο «maraki-gluko» και τη φωτογραφία της, κοινοποιώντας στοιχεία που αφορούν την ηλικία (23 ετών), το ύψος (1,70 μ.), το βάρος (60 kg), το χρώμα ματιών της (καστανά), καθώς και ευαίσθητα δεδομένα που αφορούν την μόρφωσή της (λύκειο), την οικογενειακή και προσωπική της κατάσταση (ελεύθερη, χωρίς παιδιά), καθώς και την ερωτική της ζωή και δη τις προτιμήσεις της (gay-lesbians), αναρτώντας ταυτόχρονα και φωτογραφίες, που την απεικονίζουν.
Ο μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορούμενου κατέθεσε ότι όταν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επικοινώνησε με τον διαχειριστή προκειμένου να βρεί το ηλεκτρονικό ίχνος του χρήστη, που ανήρτησε τα στοιχεία της μηνύτριας, είχε παρέλθει διάστημα 6 μηνών και ο  server δεν τηρούσε αρχείο των IP’s που είχαν συνδεθεί στον συγκεκριμένο λογαριασμό.
Σε καμία περίπτωση όμως ο ίδιος ο κατηγορούμενος είχε οποιαδήποτε σχέση ή και εμπλοκή στην ανάρτηση του επίδικου περιεχομένου.
Η συνήγορος υπεράσπισής του, δικηγόρος κ. Χρύση Χρυσοχού επεσήμανε μεταξύ άλλων στην αγόρευση της ότι δεν πληρούνται τα στοιχεία της υποκειμενικής υπόστασης του εγκλήματος, αφού πέραν των άλλων, η εγκαλούσα, ούσα η ίδια χρήστης υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα του facebook, είχε καταστήσει το προφίλ της προσιτό σε εκατοντάδες χρήστες με αποτέλεσμα να έχει διαδώσει η ίδια τα προσωπικά της στοιχεία.
Πέραν αυτού όταν παραπονέθηκε στο fatsa.gr τα στοιχεία και οι φωτογραφίες της διεγράφησαν άμεσα και ο κατηγορούμενος είχε λάβει κάθε πρόσφορο μέσο ώστε να διασφαλίσει την ακεραιότητα των προσωπικών δεδομένων που συλλέγονται από την ιστοσελίδα, καταρτίζοντας όρους χρήσης σύμφωνους με την κείμενη νομοθεσία και λαμβάνοντας σε κάθε περίπτωση, τη συναίνεση των χρηστών πριν τη συλλογή των προσωπικών τους δεδομένων με την δημιουργία λογαριασμού. Πηγή:www.dimokratiki.gr