Φαινόμενα πλημμελούς προσυμβατικής ενημέρωσης των δανειοληπτών, επιχειρεί να ανακόψει σχέδιο διάταξης που προτείνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή στο πλαίσιο της κατάρτισης του Κώδικα Καταναλωτικής Δεοντολογίας.
Σύμφωνα με την πρόταση του Συνηγόρου, θα πρέπει η τράπεζα να δίνει την σύμβαση στον καταναλωτή, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος προ της
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται ιδίως στεγαστικά δάνεια, όπως αυτά σε ελβετικό φράγκο, για τα οποία θα πρέπει να ενημερώνεται ο δανειολήπτης για τον κίνδυνο αλλαγής της ισοτιμίας ή των επιτοκίων, και μάλιστα με παραδείγματα για τον υπολογισμό της δόσης αποπληρωμής του δανείου και για το κεφάλαιο και για τους τόκους.
Τις θέσεις τους επί του σχεδίου νόμου με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία, η ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία, εξέθεσαν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, οι φορείς που είχαν κληθεί σε ακρόαση.
Τα στεγαστικά δάνεια
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης, είπε ότι το σχέδιο νόμου που αφορά την ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις συμβάσεις ενυπόθηκης πίστωσης για καταναλωτές είναι σε θετική κατεύθυνση. Ανέφερε, ωστόσο, ότι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, θα ήταν πολύ λιγότερα τα προβλήματα και για τις Τράπεζες και για τους δανειολήπτες – καταναλωτές, εάν οι διατάξεις αυτές ερχόντουσαν πιο νωρίς.
«Η Οδηγία και το σχέδιο νόμου έρχονται αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, έρχεται για να δημιουργήσει πρόσθετες προϋποθέσεις για την αποφυγή προβλημάτων στο μέλλον, σήμερα βέβαια έχει θεωρητική αξία, διότι τα δάνεια είναι ελάχιστα, είναι εκατοντάδες τα δάνεια τα οποία χορηγούνται, ενώ στο παρελθόν, ελπίζουμε και στο μέλλον, ανέρχονταν σε χιλιάδες, εκατοντάδες», είπε ο Λευτέρης Ζαγορίτης.
Παράλληλα, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, ότι στο υπό κατάρτιση σχέδιο του Κώδικα Καταναλωτικής Δεοντολογίας, ο Συνήγορος του Καταναλωτή προτείνει να υπάρξει διάταξη προκειμένου να δίνεται η σύμβαση στον καταναλωτή, στον δανειολήπτη, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος προ της υπογραφής. Στόχος είναι, όπως εξήγησε, να μην υπάρχουν φαινόμενα πλημμελούς προσυμβατικής ενημέρωσης, ιδίως σε στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, για τα οποία θα πρέπει να ενημερώνεται ο δανειολήπτης για τον κίνδυνο αλλαγής της ισοτιμίας ή των επιτοκίων, και θα πρέπει να περιλαμβάνει και παράδειγμα για τον υπολογισμό της δόσης αποπληρωμής του δανείου και για το κεφάλαιο και για τους τόκους.
ΕΘΝΟΣ