Μία περίπου εβδομάδα πριν από το ιταλικό δημοψήφισμα (4/12) και το καθοριστικό για το ελληνικό χρέος Eurogroup (5/12), η διευρυμένη σύγκληση
της άτυπης ομάδας του Washington Group, αναζητά μία λύση συμβιβασμού μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για να βγει –έστω και προσωρινά– η Ελλάδα από το κάδρο της κρίσης χρέους της Ευρώπης. Και αυτό πριν αρχίσουν να τρέχουν οι συνέπειες ενός νέου πολιτικο-οικονομικού “ατυχήματος” με το δημοψήφισμα στην Ιταλία.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, η πίεση που ασκεί το Βερολίνο για μία έστω και “επί της αρχής” συμφωνία με το ΔΝΤ είναι ασφυκτική, ακόμα και αν χρειασθεί η Ελλάδα να δεχθεί ένα ακόμα πιο πιεστικό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2022.
Στη συνάντηση την Παρασκευή θα συμμετέχουν Σόιμπλε, Σαπέν, Παντοάν, Ντε Γκίντος, Τόμσεν, Ντάισελμπλουμ, Βίζερ, Ρέγκλιγκ και από την ΕΚΤ ο κ. Κερέ.
Η κα Λαγκάρντ δεν δέχθηκε να συμμετάσχει κρατώντας επιφυλάξεις για το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης.
Μέχρι στιγμής αυτό που χωρίζει το Βερολίνο με το ΔΝΤ είναι ένα “κομμάτι” συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που να έχει αποτέλεσμα διπλάσιο από εκείνο που υπολογίζεται ότι επιτυγχάνεται με την συμφωνία της 24ης Μαΐου.
Συγκεκριμένα η αναδιάρθρωση που επιτυγχάνεται με τα άμεσης εφαρμογής μέτρα (βραχυπρόθεσμα) της συμφωνίας του Μαΐου οδηγεί, κυρίως μέσω του σκέλους που αφορά την υποκατάσταση των κυμαινόμενων επιτοκίων με μακροπρόθεσμα σταθερά επιτόκια, σε μία απομείωση της τάξης του 20% – 24%.
Το ΔΝΤ ζητά επιπλέον μέτρα κυρίως όσον αφορά το σκέλος της επιμήκυνσης της διάρκειας, αλλά και της περιόδου χάριτος –έτσι ώστε να υπαρκαλύπτεται και η διάρκεια αποπληρωμής της τυχόν νέας δικής του συμμετοχής– που να έχουν αποτέλεσμα στην τελική απομείωση του χρέους σε ποσοστό μεταξύ 40% και 50%. Στο πλαίσιο αυτό επιμένει στη μείωση των μετά το 2018 πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% του ΑΕΠ σε 1,5% του ΑΕΠ.
Από την πλευρά του Βερολίνου αποφάσεις τέτοιες είναι αδύνατο να γίνουν αποδεκτές σε προεκλογική περίοδο σύμφωνα με το επιτελείο του κ. Σόιμπλε, ο οποίος έχει παγιδευτεί στην θέση του αφενός για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και αφετέρου για διατήρηση του ΔΝΤ στο πρόγραμμα…
Η… ενδιάμεση λύση
Διπλωματικοί κύκλοι που παρακολουθούν από κοντά τις σχετικές διαδικασίες και συζητήσεις καταλήγουν ότι τα περιθώρια για μία συμφωνία στη συνάντηση της Παρασκευής δεν μπορούν παρά να περιορισθούν στα όρια μιας “επί της αρχής” συμφωνίας, στο πλαίσιο της οποίας μόνο τα “βραχυπρόθεσμα” μέτρα θα είναι συγκεκριμένα.
Σ’ αυτή θα πρέπει να προβλέπεται ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα παραμείνουν προς το παρόν στο 3,5% του ΑΕΠ για μία τετραετία μετά το 2018, αλλά ταυτόχρονα θα συμφωνηθούν με το ΔΝΤ οι γενικές γραμμές μίας σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων των οποίων όμως η συγκεκριμενοποίηση θα ανακοινωθεί μετά το 2018.
Στο “κάδρο” μιας τέτοιας συμφωνίας θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα να επανεξετασθεί το 2018 η αναγκαιότητα της διατήρησης του στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για την τετραετία 2019 – 2022 σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας τότε.
Στο μεταξύ όμως από την πλευρά τόσο της Ευρωζώνης όσο και του ΔΝΤ θεωρούνται “ως εκ των ων ουκ άνευ” μια σειρά προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης τα οποία ακόμα είναι στον αέρα και για τα οποία η Αθήνα θα κληθεί στο Eurogroup να δεσμευθεί, όπως είναι τα “εργασιακά” που ζητάει το ΔΝΤ, η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2018 που ζητούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, η ολοκλήρωση των “ενεργειακών” ρυθμίσεων και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων
Κυρίως όμως η πίεση ασκείται για την οριστικοποίηση των επιπλέον μέτρων που θα αφορούν στην επίτευξη των στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Η εκταμίευση της επόμενης δόσης – περί τα 6 δισ. ευρώ – συναρτάται με την υλοποίηση αυτών των προαπαιτούμενων…
Σε ερώτημα του Capital.gr το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι για την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου δεν υπάρχει επίσημα προγραμματισμένη συνάντηση στο Βερολίνο, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν έχει ακυρωθεί ή εκκρεμεί πως προς τη σύγκλησή της.
Από την πλευρά τους πάντως εκπρόσωποι των θεσμών αναφέρουν ότι η άτυπη αυτή συνάντηση έχει δρομολογηθεί χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το που θα πραγματοποιηθεί.
Βέβαια άλλες πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η συνάντηση έχει αναβληθεί, τίποτα όμως δεν επιβεβαιώνεται επισήμως.
capitalgr