Δικάζονται σήμερα στα Ιωάννινα οι τέσσερις ιδιοκτήτες μεγάλου ιδιωτικού σχολείου της Ηπείρου για λειτουργία εκπαιδευτηρίου χωρίς άδεια και για
χορήγηση παράνομων τίτλων σπουδών την τελευταία τετραετία.
Η δίκη έρχεται δύο μόλις μέρες μετά τη διαρροή στον Τύπο της είδησης ότι οι θεσμοί πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να καταργήσει τον νόμο Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση, γεγονός που της προσδίδει ιδιαίτερο βάρος και σημασία.
Οι τέσσερις κατηγορούμενοι (οι δύο διετέλεσαν πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος, αντίστοιχα, της ανώνυμης εταιρείας που είχε το σχολείο την περίοδο 2011-2013 και οι άλλοι δύο παρουσιάζονταν ως νόμιμοι εκπρόσωποι της εταιρείας την περίοδο 2013-2015) φέρεται ότι λειτουργούσαν ιδιωτικό σχολείο χωρίς νόμιμη άδεια και ότι από το 2012 μέχρι και το 2015 χορηγούσαν απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου στους μαθητές που φοιτούσαν στο σχολείο το οποίο λειτουργούσε παράνομα, γεγονός που δυστυχώς σημαίνει ότι εκατοντάδες παιδιά βρίσκονται εκτεθειμένα χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη.
Ο ένας από τους κατηγορουμένους μάλιστα, το 2012, υπέβαλε αίτηση ανανέωσης της άδειας λειτουργίας του σχολείου, παρά το γεγονός ότι από το 2004 είχε πραγματοποιηθεί επέκταση και τροποποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του εκπαιδευτηρίου χωρίς να έχει προηγηθεί επικαιροποίηση, με αποτέλεσμα να λειτουργούν συνολικά δεκαπέντε αίθουσες που όμως δεν αποτυπώνονταν στην άδεια λειτουργίας του.
Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια ύστερα από καταγγελίες εκπαιδευτικών στην ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας), η οποία με τη σειρά της προχώρησε σε καταγγελία στον εισαγγελέα.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός, παρίσταται στη δίκη ως μάρτυρας κατηγορίας. «Είμαι υποχρεωμένος να ενημερώσω τους πολίτες ότι η τρόικα παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στις πλάτες της ελληνικής εκπαίδευσης για να προστατεύσει ισχυρά οικονομικά συμφέροντα», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Μιχ. Κουρουτός.
Ο στόχος των θεσμών
Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ διευκρινίζει ότι στόχος των θεσμών δεν είναι οι απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αλλά ο νόμος Φίλη στο σύνολό του, υποστηρίζοντας ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών λειτουργούν σαν μεσάζοντες συμφερόντων:
«Ρίχνουν παραπλανητικά φώτα στο κομμάτι των απολύσεων, ενώ στην πραγματικότητα στόχος τους είναι να ακυρωθεί το σύνολο του νόμου ώστε να αποσυρθεί πλήρως η κρατική εποπτεία από την ιδιωτική εκπαίδευση και να συνεχίσει το όργιο της έκδοσης παράνομων τίτλων, της φοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας.
»Υπάρχουν σε εκκρεμότητα πολλές υποθέσεις σοβαρότατων παρανομιών ιδιωτικών σχολείων που περιμένουν να δουν το φως της Δικαιοσύνης, κάποιες εκ των οποίων αφορούν μεγάλα ιδιωτικά σχολεία της ελίτ. Οι θεσμοί επιστρατεύονται τόσο για να κουκουλωθούν οι παρανομίες όσο και για να συνεχιστεί η ασυδοσία», μας λέει.
Ο ίδιος ωστόσο εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ «θα συνεχίσουν το έργο για το οποίο τους εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός. Αλλωστε επικοινώνησα με τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν αλλάζει γραμμή και στάση στο ζήτημα του νόμου».
efsyn.gr