είχαν χθες στις Βρυξέλλες. Στη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) με ατζέντα τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ αλλά και τις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στις αλβανικές προκλήσεις, μεταφέροντας στους συναδέλφους του τον χθεσινό εντοπισμό φορτηγού που σταμάτησαν οι ελληνικές αρχές στην Κακκαβιά και το οποίο μετέφερε 1.500 βιβλία και χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας». Το φορτηγό οδηγούσαν πρόσωπα που είχαν διπλωματικά διαβατήρια. Εγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες (μεταξύ άλλων και διάβημα), για ένα περιστατικό που είναι αφενός δηλωτικό της αλβανικής προκλητικότητας, αφετέρου ενδεικτικό της δυσκολίας που υπάρχει για οποιαδήποτε προσέγγιση μεταξύ Αθηνών και Τιράνων. Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε στο ΣΕΥ ότι δίχως προστασία της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και των περιουσιακών δικαιωμάτων, καθώς και την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος, η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην ευρωπαϊκή προοπτική για τα Τίρανα.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι εντός του ΣΕΥ ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι ο σεβασμός στα σύνορα δεν αφορά μόνο την Τουρκία του κ. Ερντογάν αλλά και χώρες των Βαλκανίων, κάνοντας νύξη στην κυβέρνηση του κ. Ράμα και τον μεγαλοϊδεατισμό των κυβερνητικών εταίρων του, του κόμματος των «Τσάμηδων». Ο κ. Κοτζιάς έκανε, επίσης, χθες γνωστό ότι η τετραμερής Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 21/11, αναβάλλεται για τουλάχιστον μετά τις εκλογές στα Σκόπια (11/12). Αναφέρθηκε και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θεωρεί πως «η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή», ωστόσο περιέγραψε την Τουρκία ως μια «νευρική δύναμη, στοιχείο που καθίσταται εμφανές και από την προκλητική συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδας, μέσω σωρείας παραβιάσεων, αεροπορικών και ναυτιλιακών».
Στην Αθήνα, ερώτηση προς τον κ. Κοτζιά κατέθεσαν η κ. Ντ. Μπακογιάννη και ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης, σχετικά με την έκθεση της Κομισιόν για την Αλβανία. Περιγράφουν ως «διπλωματική ήττα» για την κυβέρνηση την απουσία «έστω και της παραμικρής αναφοράς στην προκλητική στάση της αλβανικής πλευράς σε σημαντικά ζητήματα, όπως η ανακίνηση αξιώσεων περί “τσάμικου ζητήματος” ή η ανεπαρκής προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας».
Έντυπη