αρχίσει να εξέρχεται από την ύφεση και να συμβάλει σταδιακά και στην οικονομική ανάπτυξη, επιχειρούν να αναγνωρίσουν αυτήν την περίοδο φορείς της αγοράς ακινήτων. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Λίτσα, επικεφαλής της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών GLP Values, περιοχές με σημαντικές προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης ή που συνδέονται με ορισμένες πολύ μεγάλες επενδύσεις ανάπλασης αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο στο άμεσο μέλλον.
Ειδικότερα, το λεγόμενο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, από το Μοσχάτο και το Π. Φάληρο (με σημείο αναφοράς την επένδυση του Ιδρύματος Νιάρχου στο Φαληρικό Δέλτα) έως και τα παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, αναμένεται να συγκεντρώσει σημαντικές επενδυτικές προοπτικές, κάτι που αναμένεται να συμβεί δευτερευόντως και με το τμήμα έως το Σούνιο και το Λαύριο. Επίσης, πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις προσφέρουν πλέον όλα τα γνωστά τουριστικά νησιά και προορισμοί της χώρας, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Πάρος, η Μήλος, τα νησιά του Ιονίου, η Αργολίδα, η Μάνη, η Καλαμάτα, η Ολυμπία, το Λουτράκι, η Κόρινθος, η Χαλκιδική, τα Μετέωρα, η Δαδιά κ.ά. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Λίτσα, στην παραπάνω κατηγορία θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλοι νέοι και πολλά υποσχόμενοι προορισμοί, όπως η Λήμνος, η Σαμοθράκη, η Αμοργός, η Σέριφος και η Κάρπαθος. «Ειδικά η Λήμνος παρουσιάζει εδώ και τρία χρόνια εξαιρετική ανάπτυξη, γεγονός που οφείλεται στην ανάδειξή της σε προνομιακό προορισμό των Βορειοελλαδιτών. Σε αυτούς θα μπορούσαμε να προσθέσουμε τους Ρώσους και τους Τούρκους τουρίστες, μόνο που τα πρόσφατα, σχετικά μικρά, κύματα από τους εν λόγω επισκέπτες ανακόπηκαν εσχάτως για καθαρά πολιτικούς λόγους», αναφέρει ο κ. Λίτσας. Στην περίπτωση των Ρώσων, το πρόβλημα αφορά το θέμα της ταχείας χορήγησης βίζας, ενώ οι Τούρκοι ανέστειλαν τα ταξίδια τους μετά το πρόσφατο πραξικόπημα. Ασφαλώς, αμφότερα είναι προβλήματα που αναμένεται να ξεπεραστούν.
Καθοριστικό ρόλο για την προσέλκυση πρόσθετων επενδύσεων αναμένεται να διαδραματίσει κατά τον κ. Λίτσα και το έργο ανάπλασης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Η ανακατασκευή και ολοκλήρωση της εν λόγω επένδυσης εκτιμάται ότι θα ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές των ακινήτων που βρίσκονται κατά μήκος του αντίστοιχου μετώπου, με όφελος για περιοχές όπως το Παλαιό Φάληρο, ο Αλιμος, η Γλυφάδα, το Ελληνικό, η Βούλα και η Βουλιαγμένη. Ασφαλώς, κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται αντίστοιχες αυξήσεις και σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον κ. Λίτσα, προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα σημαντικό χάσμα ανάμεσα στις περιοχές που θεωρούνται πλέον «φιλέτα» και τις υπόλοιπες, με την αγορά να λειτουργεί ουσιαστικά σε δύο «ταχύτητες», κάτι που δεν συνέβαινε με την ίδια ένταση κατά την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση.
Έντυπη