Μετά το σχετικό ομόφωνο ψήφισμα στήριξης που εξέδωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σειρά έχει ο Δήμος Ρόδου όπου θα παρέμβουν στις
25/11/2016, στο Δημοτικό συμβούλιο, οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο (ΣΥΔΑΝΕΦ) .
Ο εκπρόσωπος τους, θα περιγράψει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει χιλιάδες δανειολήπτες, τονίζοντας τον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους Ελληνικές οικογένειες, πολλές εξ’ αυτών και από τη Ρόδο.
Ενώ ήδη έχου νπροηγηθεί παρεμβάσεις από τον Πανελλήνιο Σύλλογο με όμοια θετικά ψηφίσματα σε όλη την Ελλάδα, η εν λόγω παρέμβαση χαρακτηρίζεται από τον ΣΥΔΑΝΕΦ συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας, καθώς την ίδια στιγμή που σε Συλλογικό επίπεδοκαι μετά από αγωγή του ΣΥΔΑΝΕΦ / ΙΝΚΑ με χιλιάδες ενάγοντες αναδεικνύεται η 1η σε Ευρωπαϊκό επίπεδο δικαστική απόφαση, η ναυαρχίδα των αποφάσεων, 334/2016 Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που κάνειδεκτή την ασκηθείσ ααγωγή η Ρόδος έχει ήδη επιδείξει θετικές δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν δανειολήπτες.
Όπως τονίζει και ο Πρόεδρος του ΣΥΔΑΝΕΦ,κος Αντωνιάδης Παντελής,«…Πιο επίκαιρο από ποτέ το οξύτατο θέμα των δάνειων σε Ελβετικό φράγκο, καθώς στο παρόν χρονικό διάστημα έρχεται να ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο η Ευρωπαϊκή οδηγία που όλοι έχουμε διαβάσει,δίνοντας όμως μια «λύση» ή αλλιώς θέτοντας ένα δίχτυ προστασίας ,όχι για τους χιλιάδες δανειολήπτες που ήδη αγωνιούν, αλλά για αυτούς που ΘΑ λάβουν δάνειο σε ξένο νόμισμα ! Θέλουμε μια λύση σήμερα αν όχι χθες και η λύση δεν είναι άλλη από την νομοθέτηση του διατακτικού της ήδηεκδοθείσαςδικαστικής απόφασης 334/2016 Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών».
Με αίσθημα ευθύνης και γνώσης πως στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε δεν χωρούν εντυπωσιασμοί, καθώς η αμείλικτη εικόνα και μόνο των πλειστηριασμών μιλά από μόνη της, θα τονιστεί για άλλη μια φορά πως τώρα όσο ποτέ άλλοτε αναδεικνύεται η ανάγκη δημιουργίας μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας.
Στην Ελλάδα έχουν συναφθεί 65-70.000 δανειακές συμβάσεις. Συνυπολογίζοντας, λοιπόν, κανείς ότι οι δανειακές συμβάσεις περιλαμβάνουν στην πλειοψηφία τους συνοφειλέτες και εγγυητές εύκολα συμπεραίνει κάποιος ότι το εν λόγω θέμα αφορά περί τους 200.000 και πλέον συνανθρώπους μας.
Σε ένα βαρέλι δίχως πάτο έχει μετατραπεί το στεγαστικό τους δάνειο , αφού ενώ καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις του δανείου, μετά από πολλά χρόνια συνεχίζουν να βλέπουν πως χρωστούν όσα αρχικώς δανειστήκαν , εάν όχι και περισσότερα. Η δε μηνιαία καταβληθείσα δόση του δανείου έχει αυξηθεί πάνω από 50%, την ίδια στιγμή που η ανεργία καλπάζει, καθώς οι συντάξεις και οι μισθοί όλων των Ελλήνων έχουν περικοπεί.
Θετική θα είναι μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία και για την ίδια την Πολιτεία αφού όπως εξηγούν, οι ίδιοι οι δανειολήπτες,η άμεση εφαρμογή του διατακτικού της ιστορικής δικαστικής απόφασης, αυτόματα θα τονώσει την αγορά, εφόσον το καπέλο των δόσεων (έως και 57% επιπλέον) που καλούνται τώρα τα χιλιάδες νοικοκυριά να καταβάλλουν, αυτόματα θα μετακυλήσει στην καθημερινότητα του πολίτη, δηλαδή στην αγορά δίνοντας την ένεση τόνωσης που τόσο πολύ έχει ανάγκη.
Τέλος, οι δανειολήπτες με επιστολή που έχει ήδη κατατεθεί από τον ΠανελλήνιοΣύλλογοΔανειοληπτώνΕλβετικούΦράγκου θα αιτηθούν την έκδοση Ψηφίσματος από το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου με αναφορά αιτήματος προς την Πολιτεία να προβεί στην νομοθέτηση της 1ης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο δικαστικής απόφασης 334/2016 Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που κάνει δεκτή την ασκηθείσα συλλογική αγωγή Καταναλωτικών Ενώσεων και ΣΥΔΑΝΕΦ.
Πηγή:www.dimokratiki.gr