Στοιχεία για την έως τώρα συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων στην τόνωση της ανάπτυξης στην ΕΕ, παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα εν λόγω στοιχεία προέρχονται από τρεις αξιολογήσεις (της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και μια ανεξάρτητη, της παγκόσμιας εταιρείας παροχής λογιστικών υπηρεσιών EY) που στόχο έχουν να στηρίξουν την πρόταση
της Επιτροπής προς το Συμβούλιο για διπλασιασμό της διάρκειας και των κονδυλίων του ΕΤΣΕ.
Η εν λόγω πρόταση έγινε από τον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, στις 14 Σεπτεμβρίου, οπότε πρότεινε την παράταση σε πρώτη φάση, της διάρκειας του Σχεδίου μέχρι το τέλος του 2020 και την αύξηση του συνολικού επενδυτικού στόχου από 315 δισεκατομμύρια ευρώ σε τουλάχιστον μισό τρισεκατομμύριο. Η πρόταση επικεντρώνεται ήδη περισσότερο στις εισφορές του ιδιωτικού τομέα και, επιπρόσθετα, στην παράλληλη ενίσχυση της διαφάνειας στην επιλογή των έργων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, μέχρι στιγμής, τα έργα που έχει εγκρίνει η ΕΤΕπ στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ έχουν κινητοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 154 δισεκατομμυρίων ευρώ στα 27 κράτη μέλη και υποστηρίζουν σχεδόν 380.000 ΜΜΕ.
Στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του «πακέτου Γιούνκερ» η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει εγκρίνει εννιά πράξεις, τόσο για έργα υποδομής όσο και για συμφωνίες χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ενδιάμεσους φορείς, με συνολική χρηματοδότηση ύψους 897 εκατ. ευρώ. Αυτές οι πράξεις αναμένεται να οδηγήσουν σε συνολικές επενδύσεις ανερχόμενες σε 2,36 δισ. ευρώ.
«Το Επενδυτικό Σχέδιο αποτελεί την εμβληματική πολιτική μας. Έχει ήδη δείξει ότι συμβάλλει στην βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Αφουγκραστήκαμε τους εμπλεκόμενους παράγοντες και διδαχθήκαμε από τις πρώτες εμπειρίες. Η ανατροφοδότηση που λάβαμε συνάδει με την πρότασή μας για περαιτέρω βελτίωση, επέκταση και ενίσχυση του Σχεδίου» τόνισε, σε γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στη Σύνοδο Κορυφής των 27 στη Μπρατισλάβα στις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, τα κράτη μέλη δεσμεύθηκαν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη διαπραγματευτική τους θέση όσον αφορά την πρόταση της Επιτροπής κατά τη διάσκεψη του Ecofin της 6ης Δεκεμβρίου, λαμβάνοντας υπόψη την ανεξάρτητη αξιολόγηση.
«Το Επενδυτικό Σχέδιο φέρνει απτά αποτελέσματα και έχει ήδη ωφελήσει άτομα και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη. Οι επιχειρήσεις μπορούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, να προσλάβουν νέους εργαζόμενους και να επενδύσουν περισσότερο στην έρευνα και την ανάπτυξη», δήλωσε από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα καλώντας τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «να εγκρίνουν την πρότασή για το ΕΤΣΕ 2.0 χωρίς καθυστέρηση, ώστε να μας βοηθήσουν να υποστηρίξουμε την πραγματοποίηση βιώσιμων επενδύσεων για να επαναφέρουμε τους Ευρωπαίους πολίτες στην απασχόληση και να τονώσουμε την οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ».
Σύμφωνα με την Επιτροπή, και οι τρεις αξιολογήσεις επισημαίνουν τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης νέων μορφών συνεργασίας μεταξύ του ΕΤΣΕ και άλλων ενωσιακών πηγών χρηματοδότησης. Υπογραμμίζουν, επίσης, την ανάγκη για προσεκτική παρακολούθηση του ενδεχόμενου ανταγωνισμού μεταξύ ορισμένων από τα εν λόγω κονδύλια και του ΕΤΣΕ. Η πρόταση της Επιτροπής δίνει επίσης έμφαση στα δυνητικά οφέλη του συνδυασμού του ΕΤΣΕ με άλλα ενωσιακά κονδύλια, καθώς και στη συγχρηματοδότηση από εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες, καθώς τα μέσα αυτά αποτελούν σημαντικούς τρόπους βελτίωσης της γεωγραφικής εμβέλειας του ΕΤΣΕ, συμβάλλοντας, ιδίως, στην ενίσχυσή του σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές και περιοχές διαμετακόμισης.
Συνεπώς, η υποστήριξη των εν λόγω περιοχών διευρύνεται, μεταξύ άλλων, με τη σαφή αναφορά σε κάθε βιομηχανία η οποία, σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα καλυπτόταν από τους γενικούς στόχους του ΕΤΣΕ. Για να δημιουργηθεί μια σταθερή παροχή έργων και επενδυτικών πλατφορμών και για να αυξηθεί ο συνδυασμός των διαφόρων ενωσιακών κονδυλίων, η πρόταση περιλαμβάνει, επίσης, βελτιώσεις για τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Επενδυτικών Συμβουλών.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γ. Κατάινεν σήμερα στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε στις βελτιώσεις που μπορούν να επιτευχθούν στο ΕΤΣΕ 2.0, και οι οποίες θα διασφαλίσουν μεγαλύτερη γεωγραφική ισορροπία και πιο διαφανείς διαδικασίες. Απαντώντας, στην κριτική που δέχεται η Επιτροπή ότι μόνο τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη επωφελούνται ουσιαστικά από το Ταμείο, ο Γ. Κατάινεν, ανέφερε πως αν κοιτάξει κανείς εκτός από τον αριθμό των εγκεκριμένων έργων, τη συνεισφορά του ΕΤΣΕ στο ΑΕΠ της κάθε χώρας τότε η Εσθονία, η Βουλγαρία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχουν επωφεληθεί.
ΕΘΝΟΣ