Μετά τη ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ πρόκειται να βρεθεί το 2017 υπό την πίεση του ανταγωνισμού, αφού από τον Ιούνιο του 2017 θα είναι υποχρεωμένη να
δεσμεύει μέχρι το 55% της δυναμικότητας των αγωγών που φέρνουν αέριο στην Ελλάδα σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε ιδιώτες ανταγωνιστές της να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά.
Πέρα από την απώλεια μεριδίων αγοράς, η ΔΕΠΑ θα βρεθεί αντιμέτωπη και με τις ρήτρες take or pay για ποσότητες που έχει συμβολαιοποιήσει, αν τελικά δεν μπορέσει να τις διαθέσει, ή αν το διαθέτει ακριβότερα από τον ανταγωνισμό της. Και ο ανταγωνισμός που είναι κυρίως η Prometheus Gas, είναι θυγατρική του προμηθευτή Gazprom, διαθέτει το αέριο φθηνότερα και… χωρίς ρήτρα.
Μετά τη ΔΕΠΑ για το 45% της ελληνικής αγοράς χονδρικής ενδιαφέρεται η Prometheus Gas αλλά και η Μ&Μ Gas, οι οποίες φιλοδοξούν να κερδίσουν πελάτες από τη ΔΕΠΑ και έτσι να προσφέρουν φθηνότερο αέριο στη βιομηχανία και την ηλεκτροπαραγωγή. Σε αυτό άλλωστε στόχευαν και οι περιορισμοί τους οποίους έχει επιβάλει στη ΔΕΠΑ η Επιτροπή Ανταγωνισμού, για συγκεκριμένο ποσοστό δυναμικότητας στα σημεία εισόδου στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.
Από την άλλη από την πλευρά της ΔΕΠΑ γίνεται λόγος για αθέμιτο ανταγωνισμό αφού «όταν μπορεί ο καθένας να φέρνει αέριο, δεν μπορεί μόνο η ΔΕΠΑ να επιβαρύνεται με ρήτρες take or pay» ενώ η Prometheus Gas, διαθέτει στην αγορά αέριο σε χαμηλότερη τιμή και χωρίς ρήτρες.
Από την άλλη από την πλευρά της ΔΕΠΑ γίνεται λόγος για αθέμιτο ανταγωνισμό αφού «όταν μπορεί ο καθένας να φέρνει αέριο, δεν μπορεί μόνο η ΔΕΠΑ να επιβαρύνεται με ρήτρες take or pay» ενώ η Prometheus Gas, διαθέτει στην αγορά αέριο σε χαμηλότερη τιμή και χωρίς ρήτρες.
Το χρονικό της απευλευθέρωσης
Η Ελλάδα εδώ και μια τριετία έχει αναλάβει την υποχρέωση να προχωρήσει στη μετάβαση από μια αγορά βασισμένη σε διμερείς συμβάσεις σε μία ανταγωνιστική και ρευστή αγορά φυσικού αερίου, να προχωρήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της νομοθεσίας και των κανονισμών αποθήκευσης και ενίσχυσης της διαθεσιμότητας χώρων αποθήκευσης, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ευελιξία στην αγορά και να καταρτίσει ένα επαρκές σχέδιο για την προώθηση της υιοθέτησης του φυσικού αερίου ως καυσίμου θέρμανσης για τα νοικοκυριά, εστιάζοντας στην πλήρη επιλεξιμότητα για όλους τους πελάτες φυσικού αερίου. «Το 2017 είναι η χρονιά που οι αντικειμενικές συνθήκες θα κάνουν πράξη αυτό που αποτελούσε αόριστη υποχρέωση και αυτό θα είναι καλό για τη βιομηχανία και την παραγωγή γιατί θα μειώσει το ενεργειακό κόστος. Και η εξέλιξη αυτή είναι καλή και για τη ΔΕΠΑ αφού δεν θα υποχρεούται να κάνει δημοπρασίες, αν λειτουργεί απελευθερωμένα η αγορά.
Η αγορά της χονδρικής άνοιξε στην πράξη από τον περασμένο Ιούλιο όταν η εταιρεία Μ+Μ των ομίλων Μυτιληναίου – Βαρδινογιάννη, ξεκίνησε να φέρνει φυσικό αέριο από τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό από διεθνή εταιρεία, (όχι την Gazprom).
Ηδη η Prometheus Gas έχει στο πελατολόγιό της τους Elpedison και Ηρων της ΤΕΡΝΑ. Η Elpedison αρχίσε να παραλαμβάνει τις πρώτες ποσότητες από 1/11/2016 (5.000 μεγαβατώρες), ενώ η Ηρων Θερμοηλεκτρική παραλαμβάνει αντίστοιχη ποσότητα εδώ και ένα μήνα περίπου. Το αέριο παραδίδεται από την Gazprom στην Προμηθέας Γκας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, απ’ όπου και το παραλαμβάνουν απευθείας οι δύο ηλεκτροπαραγωγοί.
Στο στόχαστρο της Prometheus Gas είναι όλοι οι ηλεκτροπαραγωγοί, ακόμη και η ΔΕΗ. Όμως η ΔΕΗ…. έχει υπογράψει μακροχρόνια σύμβαση προμήθειας με τη ΔΕΠΑ (λήγει το 2020) και δεν έχει πολλά περιθώρια επιλογής προμηθευτή, όπως οι ανταγωνιστές της στην ηλεκτροπαραγωγή, οπότε θα βρεθεί να λειτουργεί με υψηλότερα λειτουργικά κόστη από τους ανταγωνιστές της…
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στέλεχος της Prometheus Gas , «στην αγορά οι συμβάσεις δεν γίνονται με άξονα την πιστότητα, αλλά τη βιωσιμότητα, και αν κάποιος μπορεί να προσφέρει χαμηλότερες τιμές από τη ΔΕΠΑ είναι φυσικό να κερδίζει πελάτες». «Το ζήτημα δεν είναι να διατηρήσει το μονοπώλιο και τα κέρδη της η ΔΕΠΑ αλλά να τροφοδοτούνται οι καταναλωτές με φθηνό φυσικό αέριο, κάτι που μπορεί να γίνει να λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Το κριτήριο επιλογής για τους πελάτες είναι η αξιοπιστία και οι ανταγωνιστικές τιμές κι εμείς έχουμε ανταγωνιστικές τιμές γιατί έχουμε μικρότερο περιθώριο κέρδους.».
Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ προχώρησε με δική της πρωτοβουλία στη μείωση των ετήσιων ποσοτήτων της σύμβασης με την Gazprom από το 2017 στα 2 δις κυβικά από 2,5 δις. κυβικά και από το νέο έτος οι ποσότητες που μέχρι τώρα έρχονταν στην ελληνική αγορά μέσω της σύμβασης με τη ΔΕΠΑ θα έρχονται πλέον μέσω της εν Ελλάδι θυγατρικής της Gazprom, της Προμηθέας Gas. Εν τω μεταξύ η αγορά φυσικού αερίου κινείται ανοδικά και σήμερα εκτιμάται στα 4 δις. κυβικά ενώ σε 3-4 χρόνια μπορεί να φτάσει και τα 5 δις. κυβικά.
Ποια είναι η Prometheus Gas
Πρόκειται για την πρώτη μικτή εταιρεία στην Ευρώπη που ίδρυσε η GAZPROM και μέσω της 100% θυγατρικής της Gazpromexport, ελέγχει το 50% των μετοχών της ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS, ενώ το υπόλοιπο 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ελέγχεται από τον Δημήτριο Χρ. Κοπελούζο. Για τη διάδοση του φυσικού αερίου και την επίτευξη των στόχων της, η ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS έχει εξασφαλίσει από την GAZPROM ικανές ποσότητες αερίου για περίοδο 50 ετών, από την ίδρυσή της, προκειμένου να προμηθεύσει την ελληνική αγορά.
Η ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS έχει κατασκευάσει περισσότερα από 520χλμ αγωγών φυσικού αερίου, υλοποιώντας έργα του δικτύου φυσικού αερίου υψηλής τάσης της Ελλάδας, για τις πόλεις της Αθήνας, του Βόλου, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, των Σερρών, της Δράμας και της Κομοτηνής. Επιπλέον, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία μεγάλων ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, έχει υλοποιήσει, στα πλαίσια κοινοπραξίας, τον πλέον σύγχρονο θερμοηλεκτρικό σταθμό με καύσιμο τον λιγνίτη στην Φλώρινα για λογαριασμό της ΔΕΗ A.E. και διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία για την ανάπτυξη μεγάλων ενεργειακών έργων.
ependisinews.gr