Πόρων και Απαλλοτριώσεων, προσέφυγε ο ιδιοκτήτης δημοφιλούς νυχτερινού κέντρου διασκέδασης στην Μεσαιωνική Πόλη, που παρολίγον να δει το κατάστημά του να καταρρεύσει…
Πιο συγκεκριμένα ο ενάγων εκμεταλλεύεται από το έτος 2006 κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην οδό Πυθαγόρα.
Το ακίνητο, στο οποίο βρίσκεται το παραπάνω κατάστημα, ήτοι μια λιθόκτιστη μονώροφη οικοδομή έχει αποκτήσει σταθερή πελατεία και συγκαταλέγεται μεταξύ των γνωστών κέντρων διασκέδασης του νησιού.
Το συγκεκριμένο ακίνητο συνορεύει –ουσιαστικά εφάπτεται- ανατολικά με μερίδα, εντός της οποίας υφίσταται μία παλαιά εγκαταλελειμμένη οικοδομή, η οποία μεταβιβάστηκε στο Ελληνικό Δημόσιο, συνεπεία της μετά της Ιταλίας σύμβασης οικονομικής συνεργασίας στις 25-08-1949 και στη συνέχεια περιήλθε στον Οργανισμό Ακίνητης Περιουσίας Δημοσίου Δωδεκανήσου.
Από δε την έναρξη ισχύος του Ν.Δ. 195/1973 ολόκληρη η κινητή και ακίνητη περιουσία του καταργουμένου Οργανισμού περιήλθε αυτοδικαίως στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου και το εκμεταλλεύεται πλέον το ΤΑΠΑ.
Εν πάση περιπτώσει αργά το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου και ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 2010 σημειώθηκε ισχυρή βροχόπτωση στην περιοχή, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει –λόγω της πλημμελούς συντήρησης όλα αυτά τα έτη- η οροφή της οικοδομής ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου .
Σύμφωνα με τεχνική έκθεση πολιτικού μηχανικού κατά τη νεροποντή που σημειώθηκε η οροφή της όμορης οικοδομής κατέρρευσε συμπαρασύροντας τμήμα των περιμετρικών τοιχοποιϊών της.
Η κατάρρευση προέκυψε από την αστοχία φθαρμένων φερόντων στοιχείων λόγω φυσικής διάβρωσης από την εισροή των βρόχινων υδάτων σε συνδυασμό με την πλήρωση της οροφής από αυτά.
Η πλάκα της οροφής ήταν κατασκευασμένη από σκυρόδεμα, το οποίο στηριζόταν σε μεταλλικούς δοκούς και κατέρρευσε στο εσωτερικό του κτίσματος συμπαρασύροντας τμήματα από τη στέψη των φέρουσων λιθοδομών.
Συντρίμμια των λιθοδομών βρέθηκαν στους περιμετρικούς δημοσίους οδούς καθώς και επί του θόλου της ισόγειας οικοδομής.
Ακόμη, μεγάλο τμήμα της βορινής και δυτικής λιθοδομής φέρει σήμερα εκτενείς καθ’ ύψος ρωγμές καθιστώντάς το επισφαλή για τη δημόσια υγεία ως ετοιμόρροπο.
Επιπλέον παρατήρησε στην οικοδομή που στεγάζεται το κέντρο ζημιές, οι οποίες προκλήθηκαν κατά την εξέλιξη του παραπάνω συμβάντος στο τμήμα του θόλου και τη λιθοδομής που βρίσκεται σε επαφή με την κατεστραμμένη οικοδομή.
Συγκεκριμένα τόσο από την κρούση των λίθων στο θόλο, όσο και κατά τη διέγερση – δόνηση που προκλήθηκε στην κατασκευή από την πτώση της γειτονικής πλάκας και τμήματα των λιθοδομών, διέρρευσαν και αποδυναμώθηκαν οι αρμοί του θόλου εσωτερικά του καταστήματος.
Τμήμα της υγρομόνωσης της οροφής του θόλου έφερε ζημιές από την κρούση των λιθοσωμάτων της γειτονικής οικοδομής καθώς και από τις κατασκευές αντιστήριξης που εγκαταστάθηκαν από το κλιμάκιο της αρχαιολογικής υπηρεσίας τις επόμενες ημέρες για την αντιστήριξη του ετοιμόρροπου δυτικού τοίχου.
Τελικώς, η αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η επιχείρηση του ενάγοντος ολοκληρώθηκαν ιδίαις δαπάναις, περί τις αρχές Φεβρουαρίου 2012, όταν και του δόθηκε η προφορική διαβεβαίωση από μηχανικό ότι δεν υπήρχε πρόβλημα για τη στατική επάρκεια του κτηρίου και μπορούσε να προχωρήσει στην επαναλειτουργία της επιχείρησής του.
Ο ενάγων «πυροβολεί» το Ελληνικό Δημόσιο και το ΤΑΠΑ για την αδιαφορία που έχουν επιδείξει για τη συντήρηση των κτηρίων ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης τους στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
«Επανειλημμένα τόσο οι αρμόδιοι φορείς όσο και οι πολίτες έχουν διαμαρτυρηθεί για την κακή κατάσταση που βρίσκονται τα παραπάνω ακίνητα, ανάμεσα στα οποία και το επίδικο, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί προ πολλού από τους κατόχους τους και δεν έχουν έκτοτε συντηρηθεί από το Δημόσιο και το Τ.Α.Π.Α., με αποτέλεσμα πολλά από αυτά, ανάμεσα στα οποία και το επίδικο, να «κρέμονται ετοιμόρροπα στον αέρα» και να υφίσταται άμεσος κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών. Μάλιστα, και κατά το επίδικο συμβάν από θαύμα δε θρηνήσαμε κάποιο θύμα, αφού η νεροποντή σημειώθηκε σε ώρα, κατά την οποία δεν κυκλοφορούν πολίτες στην επίδικη περιοχή» τονίζει μεταξύ άλλων.
Η πλημμελής συντήρηση του κτηρίου από τους εναγόμενους οδήγησε, όπως επισημαίενι, στην αστοχία των φθαρμένων φερόντων στοιχείων λόγω της φυσικής διάβρωσης από την εισροή των βρόχινων υδάτων, προσθέτωντας ότι «είναι προφανές ότι στην επίδικη περίπτωση ότι υπήρξε παράβαση της διοικητικής υποχρέωσης επιμέλειας από την πλευρά των εναγομένων. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω εκείνος που επιτρέπει να υπάρξει μια εστία διακινδύνευσης, στο πεδίο για το οποίο είναι υπεύθυνος, πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε να αποτρέψει τον κίνδυνο που μπορεί να επαπειλήσει τρίτους.
Παρά το γεγονός ότι οι εναγόμενοι γνώριζαν την κακή κατάσταση που βρισκόταν το συγκεκριμένο ακίνητο και τις εργασίες συντήρησης που έπρεπε να πραγματοποιηθούν για να το προφυλάξουν από πιθανή κατάρρευσή του, αυτοί ουδέν έπραξαν όλα αυτά τα έτη». Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Γ. Λαμπαδάκης.
Πηγή:www.dimokratiki.gr