Σύμφωνα με έκθεση ΟΟΣΑ – ΕΕ Οι Ευρωπαίοι ζουν περισσότερο δεν έχουν όμως καλύτερη υγεία

199
Οι Ευρωπαίοι ζουν περισσότερο δεν έχουν όμως καλύτερη υγεία

Οι Ευρωπαίοι ζουν μεν περισσότερο όχι όμως απαραίτητα με καλύτερη υγεία σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες της ΕΕ που είναι άνω των 65 ετών αυξήθηκαν, περνώντας από ένα ποσοστό μικρότερο του 10% το 1960 σχεδόν στο 20% το 2015 και αναμένεται να φθάσει σχεδόν το 30% έως το 2060.

«Το προσδόκιμο ζωής υπερβαίνει τα 80 έτη σε 18 κράτη μέλη (η Σλοβενία είναι η μοναδική χώρα της ανατολικής Ευρώπης που περιλαμβάνεται σε αυτές), όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα ένδειξη καλής υγείας», υπογραμμίζει η έκθεση, καθώς περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες.

Σύμφωνα με την έρυενα, περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι πεθαίνουν από χρόνιες ασθένειες κάθε χρόνο, κάτι που κοστίζει 115 δισεκατομμύρια ευρώ σε δαπάνες της ΕΕ.

Η κοινωνική βοήθεια που συνδέεται με θέματα υγείας (καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα, διαβήτης, ψυχολογικά προβλήματα) αναλογεί στο 1,7% του ΑΕΠ κάθε χρόνο κατά μέσο όρο και αναλώνεται σε επιδόματα για ανικανότητα προς εργασία ή σε άδειες ασθενείας, περισσότερα από ό,τι για επιδόματα ανεργίας. Οι δαπάνες για την Υγεία το 2015 αποτελούσαν το 9,9% του ΑΕΠ στην ΕΕ, έναντι 8,7% το 2005.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία Βιτένις Αντριουκάιτις εξέφρασε λύπη που ένας «μεγάλος αριθμός ανθρώπων πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που μπορούν να αποτραπούν και συνδέονται με παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία».

Στην ΕΕ, ένας στους πέντε συνεχίζει να καπνίζει και το 16% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι, έναντι 11% το 2000. Η παχυσαρκία, μαζί με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αποτελούν προβλήματα «όλο και πιο σημαντικά» σε πολλές χώρες της ΕΕ.

«Η γήρανση του πληθυσμού και τα αυξανόμενα ποσοστά των χρόνιων ασθενειών, σε συνδυασμό με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς καθιστούν ‘απαραίτητη’ μια αλλαγή στην παροχή υγειονομικής φροντίδας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προτείνει μεταξύ άλλων την επέκταση της υγείας που παρέχεται ηλεκτρονικά, αλλά και τη μείωση των ημερών νοσηλείας και τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ