Ο μεσολαβητής Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άμχεντ “αναμένεται να γίνει δεκτός τις επόμενες δύο ημέρες από τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι” στο Άντεν, στη νότια Υεμένη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Άμπντελ Μάλεκ αλ Μαχλάφι
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη ανακοίνωσε ότι ξεκινά και πάλι τις ειρηνευτικές προσπάθειες αφού απέτυχε μία ακόμη εκεχειρία που κηρύχθηκε στη χώρα, όπου η σύγκρουση μεταξύ των ανταρτών Χούτι και των κυβερνητικών στρατευμάτων διαρκεί εδώ και 20 μήνες.
Ο μεσολαβητής Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άμχεντ “αναμένεται να γίνει δεκτός τις επόμενες δύο ημέρες από τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι” στο Άντεν, στη νότια Υεμένη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Άμπντελ Μάλεκ αλ Μαχλάφι.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση της Υεμένης θα υποβάλει με την ευκαιρία αυτή “την απάντησή της στον οδικό χάρτη του ΟΗΕ”, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ βρισκόταν χθες Κυριακή στο Ριάντ όπου συναντήθηκε με ξένους διπλωμάτες που ασχολούνται με το θέμα, όπως έγινε γνωστό από δυτική διπλωματική πηγή.
Νωρίτερα ο Σέιχ Άχμεντ είχε πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ομάν, όπου συνομίλησε τρεις φορές με εκπροσώπους των ανταρτών Χούτι και των συμμάχων τους, υποστηρικτών του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.
Κατά την αναχώρησή του από τη Μουσκάτ το Σάββατο είχε δηλώσει “αισιόδοξος για την πιθανότητα” να κηρυχθεί νέα κατάπαυση του πυρός.
Επεσήμανε μάλιστα ότι θα μεταβεί και στο Κουβέιτ, όπου είχαν διεξαχθεί οι τελευταίες συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στην Υεμένη, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις αρχές Αυγούστου χωρίς αποτέλεσμα.
Όπως επεσήμανε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι “εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει μια ιστορική πιθανότητα” να τερματιστεί η σύγκρουση μεταξύ των φιλο-ιρανών ανταρτών και των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Χάντι και υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία.
Ο πρόεδρος της Υεμένης, που είναι εξόριστος στη Σαουδική Αραβία, βρίσκεται από το Σάββατο στο Άντεν, το οποίο έχει ανακηρυχθεί “προσωρινή πρωτεύουσα” της εμπόλεμης χώρας. Είναι η πρώτη φορά που ο Χάντι βρίσκεται στην Υεμένη εδώ και έναν χρόνο.
Η σύγκρουση ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2014 με την προέλαση των Χούτι στη Σανάα, την οποία κατέλαβαν και εξακολουθούν να ελέγχουν.
Η τελευταία εκεχειρία, η οποία επιτεύχθηκε έπειτα από μεσολάβηση του ΟΗΕ, κατέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα. Επρόκειτο για την έβδομη απόπειρα εκεχειρίας.
Στο μεταξύ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακού 12 άμαχοι σκοτώθηκαν στην επαρχία Χοντέιντα από αεροπορικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός. Δύο ακόμη γυναίκες σκοτώθηκαν στην Τάεζ από τα πυρά των Χούτι.
Εξάλλου 40 στρατιώτες και 22 αντάρτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες στα βορειοδυτικά στη διάρκεια μαχών.
Μετά την επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας υπέρ του Χάντι τον Μάρτιο του 2015 οι μάχες στην Υεμένη έχουν ενταθεί και έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι, ενώ σχεδόν 37.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.