Για χαώδη διαφορά ανάμεσα στις αναφορές των αρμόδιων υπουργείων και του πραγματικού ποσοστού απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων κάνει λόγο ο
πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ανδριανός Μιχάλαρος.
Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του, οι καθυστερήσεις και η γραφειοκρατία, που παραμένει ανέγγιχτη, καθώς και η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και οι παλινωδίες, αποτελούν τροχοπέδη για την πολυαναμενόμενη ανάπτυξη της αγοράς.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Μιχάλαρου:
“Καθημερινά ακούμε για την ανάπτυξη που έρχεται καθώς και τα κοινοτικά κονδύλια, που υπάρχουν αλλά δεν έχουν αξιοποιηθεί. Ρευστότητα, δηλαδή, προς αξιοποίηση, απ’ όσους επιθυμούν να επενδύσουν, αλλά που κανείς δεν μπορεί τελικά να αξιοποιήσει γιατί ο κρατικός μηχανισμός κινείται με απίστευτα αργούς ρυθμούς.
Τα ποσοστά απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στις ανακοινώσεις του αρμόδιου Υπουργείου περί απορρόφησης τόσο του προηγούμενου, όσο και του νέου ΕΣΠΑ, καθώς οι διαφορές ανάμεσα στις αναφορές των αρμοδίων Υπουργείων και την πραγματικότητα είναι χαώδεις.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις από τις Βρυξέλλες το ΕΣΠΑ στη χώρα μας κινείται με αργούς ρυθμούς την στιγμή που η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη απ’ όλες τις χώρες που εισπράττουν κοινοτικά κονδύλια για επενδύσεις και στήριξη της οικονομίας.
Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 παραμένει σε επίπεδο περίπου στο 5%. Και μπορεί ο πρώην υφυπουργός ΕΣΠΑ, νυν αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης να διαβεβαιώνει ότι θα επιτευχθεί το 7% μέχρι τέλος του 2016, που είναι και ο στόχος απορρόφησης, όμως όλοι γνωρίζουν ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Στο ΕΣΠΑ 2007-2013 ακόμη και σήμερα υπάρχουν έργα που εκκρεμούν, δεν έχουν αποπληρωθεί και οι αρμόδιοι φορείς τρέχουν τώρα τελευταία στιγμή για την ολοκλήρωση του πλαισίου.
Στο ΕΣΠΑ 2007-2013 ακόμη και σήμερα υπάρχουν έργα που εκκρεμούν, δεν έχουν αποπληρωθεί και οι αρμόδιοι φορείς τρέχουν τώρα τελευταία στιγμή για την ολοκλήρωση του πλαισίου.
Και ενώ οι τέσσερις Δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), που είχαν προκηρυχθεί το Φεβρουάριο του 2016, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς παραμένουν εκκρεμείς οι διαδικασίες αξιολόγησης για τις τρείς από αυτές, ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει να ενεργοποιηθούν νέες δράσεις. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον αρμόδιο, τότε, υφυπουργό όσοι επενδυτές θα είχαν θετική αξιολόγηση, θα λάμβαναν και προκαταβολή επιδότησης μέσα στο 2016, ενώ παράλληλα από τον Σεπτέμβριο ανακοινώνει οτι θα ενεργοποιηθεί ο Β΄ κύκλος των συγκεκριμένων δράσεων.
Συγκεκριμένα για τις δράσεις “Αναβάθμιση ΜΜΕ για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές” και “Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών”, από 8/07/2016 που ολοκληρώθηκαν οι υποβολές, δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία αξιολόγησής τους, παρά το γεγονός ότι οι διοικητικές αποφάσεις για την έναρξη της αξιολόγησης έχουν εκδοθεί από το Σεπτέμβριο.
Επίσης, όσον αφορά το πρόγραμμα “Νεοφυής Επιχειρηματικότητα”, σχεδόν έξι μήνες μετά την υποβολή των προτάσεων, δεν έχουν συνεδριάσει οι αρμόδιες Επιτροπές Παρακολούθησης για την έκδοση των αποτελεσμάτων προένταξης των δικαιούχων.
Επίσης, όσον αφορά το πρόγραμμα “Νεοφυής Επιχειρηματικότητα”, σχεδόν έξι μήνες μετά την υποβολή των προτάσεων, δεν έχουν συνεδριάσει οι αρμόδιες Επιτροπές Παρακολούθησης για την έκδοση των αποτελεσμάτων προένταξης των δικαιούχων.
Από τα τέσσερα προγράμματα, αποτελέσματα, προσωρινά, έχουν ανακοινωθεί για το πρόγραμμα “Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης”. Μέχρι 30 Νοεμβρίου οι δυνητικοί δικαιούχοι στην επόμενη φάση οφείλουν να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ώστε να συνταχθούν οι οριστικοί πίνακες, κάπου στις αρχές του νέου έτους, έτσι ώστε να αρχίσουν οι κταμιεύσεις.
Επίσης, δεν είναι δυνατόν να ενεργοποιούν προγράμματα χωρίς έτοιμα πληροφοριακά συστήματα ή να προσαρμόζουν οδηγούς τελευταία στιγμή, γεγονός που πιστοποιείται με τροποποιήσεις που έχουν γίνει ακόμη και μετά την ολοκλήρωση υποβολής των προτάσεων.
Η έλλειψη στρατηγικής και προβλήματα σχεδιασμού και διαχείρισης στα κοινοτικά προγράμματα στη χώρα μας είναι γεγονός εδώ και αρκετά χρόνια. Μέσα στην κρίση, όμως, αντί να δοθεί προτεραιότητα στην άμεση και αποτελεσματική ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, έτσι ώστε να έρθει επιτέλους η ανάπτυξη, οι αρμόδιοι εστιάζουν στην επικοινωνιακή πολιτική και μόνο.
Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας η ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και η ολοκλήρωση κοινοτικών προγραμμάτων για επενδύσεις και ρευστότητα στην αγορά θα έπρεπε να αποτελεί άμεση προτεραιότητα της εκάστοτε κυβέρνησης.
Η επικοινωνιακή πολιτική δεν βοηθάει τις ανάγκες της αγοράς, η οποία εκπέμπει SOS.
Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν μπορεί να περιμένει άλλο! Χρειάζονται άμεσες ενέργειες, έτσι ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία, η οποία στηρίζεται στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα και την εξωστρέφεια.
Η χώρα μας έχει μεγάλη ανάγκη από επενδύσεις, μικρές ή μεγάλες! Δυστυχώς, όμως, καθυστερήσεις και γραφειοκρατία, που παραμένει ανέγγιχτη, έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και παλινωδίες, αποτελούν τροχοπέδη για την πολυαναμενόμενη ανάπτυξη και την ανάταξη της αγοράς!”.
capitalgr