Αρχική Γενικά Θέματα Στο συρτάρι του ΥΠΟΙΚ μένει το “πλαστικό χρήμα”

Στο συρτάρι του ΥΠΟΙΚ μένει το “πλαστικό χρήμα”

120
Στο συρτάρι του ΥΠΟΙΚ μένει το "πλαστικό χρήμα"

Δεν υπάρχει καμία αναφορά στον προϋπολογισμό για το 2017 που κατατέθηκε στη Βουλή

Στο συρτάρι παραμένει η… άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης για την χρήση

του «πλαστικού χρήματος» στις συναλλαγές των φορολογουμένων η οποία έχει συζητηθεί εκτενώς , πλην όμως δεν γίνεται καμία αναφορά στον Προϋπολογισμό του 2017.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται ότι “ξέχασε”, το “πλαστικό χρήμα” από το κεφάλαιο της φορολογικής πολιτική τόσο για το τρέχον έτος, όσο και για το 2017, ενώ δεν γίνεται αναφορά και στην διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα Taxisnet.
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, που είχαν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και η διασύνδεση του αφορολόγητου ορίου με την υποχρεωτική χρήση καρτών στις συναλλαγές των φορολογούμενων δεν περιλαμβάνεται, όπως “δείχνει” ο προϋπολογισμός στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Παρά τις προθέσεις που υπάρχουν στην κυβέρνηση από τον Ιανουάριο του 2015 , για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τα αποτελέσματα είναι μάλλον πενιχρά
Η «περιβόητη» επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω πλαστικού χρήματος και e-banking και η σύνδεση των δαπανών που γίνονται με τον τρόπο αυτό με την κατοχύρωση αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους έχει κολλήσει.
Ακόμη και η διασύνδεσή των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) ήταν το μέτρο που έχει ανακοινωθεί από το 2011 αλλά ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα . Η εφαρμογή του μαζί με τα κίνητρα για συλλογή αποδείξεων θα έκλεινε και το κενό σύλληψης ύλης φοροδιαφυγής για μικροσυναλλαγές που κανείς δεν θα χρησιμοποιούσε κάρτα.
Υπενθυμίζεται ότι το Μνημόνιο αναφέρει πως η κυβέρνηση θα καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών εφαρμογών, για την αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, προκειμένου έως τον Ιούνιο του 2017 να έχουν τοποθετηθεί POS στο 80% των επιχειρήσεων.
Σε σχέση με τη φορολογική συμμόρφωση το συμπληρωμένο Μνημόνιο αναφέρεται στην αναβάθμιση του ρόλου των Οικονομικών Εισαγγελέων, οι οποίοι θα καταστούν υπεύθυνοι για την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής.
ependisinews.gr