Ανυποχώρητοι φαίνεται πως είναι οι θεσμοί και ιδίως το ΔΝΤ στη στάση τους ενάντια στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την οποία ζητά η
Έτσι η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να κάνει πίσω στο αίτημά της για καθορισμό του κατώτατου μισθού από τη ΓΣΕΕ και τους εργοδοτικούς φορείς, αλλά πιθανόν και για την επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Το “μέτωπο” αυτό αναμένεται να ξεκαθαριστεί περισσότερο κατά τη σημερινή συνάντηση της Υπ. Εργασίας, κ. Έφης Αχτσιόγλου, με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών σήμερα το μεσημέρι.
Όπως είχε αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα του Capital.gr, μετά την αντικατάσταση του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου από την κ. Έφη Αχτσιόγλου στο “τιμόνι” του υπ. Εργασίας, μετά τον ανασχηματισμό της περασμένης Παρασκευής, εκείνο που προέχει είναι το έγκαιρο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και όχι η διατήρηση των μέχρι πρότινος “κόκκινων γραμμών” (π.χ. “επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων”), σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από κυβερνητικούς κύκλους.
Εξάλλου, κορυφαίο στέλεχος του υπ. Εργασίας είχε αναφέρει την περασμένη Παρασκευή πως για το ΔΝΤ ο καθορισμός του κατώτατου μισθού από το κράτος αποτελεί “εμβληματική” ανατροπή. Υπενθυμίζεται ότι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού από το κράτος και όχι από τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ κ.λπ.) προβλεπόταν σε διάταξη που ψηφίστηκε το 2013 προκειμένου να ισχύσει από 1/1/2017, αφού είχε ολοκληρωθεί το τότε πρόγραμμα προσαρμογής. Αν δεν ανατρεπόταν αυτή η διάταξη, πιθανόν να έπρεπε να αποκτήσει μια χρονική αναπροσαρμογή, δηλαδή να ισχύσει από τα μέσα του 2018, μιας και τότε ολοκληρώνεται η εφαρμογή του νέου προγράμματος προσαρμογής το οποίο συμφωνήθηκε με τους θεσμούς τον Αύγουστο του 2015.
capitalgr