Σε ομηρεία χιλιάδες οφειλέτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους

408
Σε ομηρεία χιλιάδες οφειλέτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους

Στα Ειρηνοδικεία της χώρας παίζεται εδώ κι ένα μήνα το δράμα της χώρας καθώς χιλιάδες είναι οι εγκλωβισμένοι ιδιοκτήτες κοκκινισμένων ακινήτων που απουσία

κυβερνητικής πρωτοβουλίας κρατούνται όμηροι μιας και δεν γνωρίζουν εάν θα εκπλειστηριαστούν ή όχι οι πρώτες κατοικίες τους.

Ένας μήνας συγκεκριμένα έχει περάσει από τις εξαγγελίες πως θα υπάρξει μέριμνα και τροπολογία που θα απαγορεύει τους πλειστηριασμούς και κατασχέσεις κατά της α κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο, όμως όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση υποσχέθηκε κάτι που δεν μπορεί να εφαρμόσει με τρόπο άμεσο. Κι αυτό παρά το ότι με πρωτοβουλία της ΝΔ της δόθηκε ευκαιρία να περάσει σχετική ρύθμιση και την αρνήθηκε προφανώς προσκρούοντας στην άρνηση των δανειστών. Αντίστοιχα με το πλαίσιο προστασίας των ελεύθερων επαγγελματιών το οποίο αν κι εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό με τον πλέον επίσημο τρόπο στη ΔΕΘ όμως ακόμα δεν προχώρησε, σήμερα χιλιάδες οφειλέτες ζουν καθημερινά με τον φόβο της απώλειας των σπιτιών τους. Μοναδική προστασία τους εκτός της «ασπίδας προστασίας» των ακτιβιστών, είναι η αποχή των συμβολαιογράφων και η εθιμικού χαρακτήρα προσωπική εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη να μην γίνονται κατασχέσεις και να μην εκδίδονται διαταγές πλειστηριασμού από το Δημόσιο. Όλοι όμως γνωρίζουν πως αυτή η πολιτική έχει βραχύ ορίζοντα και πως τίποτα ακόμα – παρά τις υποσχέσεις – δεν έχει κριθεί.
Στον αντίποδα των παραπάνω, δεκάδες είναι οι κατασχέσεις που συνεχίζονται σε ό,τι αφορά τη δεύτερη κατοικία κι άλλα περιουσιακά στοιχεία με επικέντρωση στους ρημαγμένους από την κρίση επαγγελματίες. Πολίτες που δεν κατόρθωσαν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη, περιπτώσεις μικρο-επιχειρηματιών που έπεσαν έξω κι άλλες καθημερινές ιστορίες δημιουργούν ένα κοινωνικά ασφυξκτικό κλίμα. Παράλληλα, οι καταγγελίες πως ισπανική τράπεζα έχει αναλάβει τη διαχείριση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας στη χώρα μας και μάλιστα στο λαϊκό Περιστέρι για χρέος μόλις 28.000 ευρώ προκαλεί ερωτηματικά.
Πάντως αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δείχνει να επιδιώκει περισσότερο επικοινωνιακά παρά ουσιαστικά να θέλει να διαχειριστεί το ζήτημα. Για την ακρίβεια επιλέγει να απέχει από κάθε απάντηση για το τι προτίθετραι να κάνει και με ποιο τρόπο και απλά να μιλά γενικά για προστασία της στέγης.
newmoney