Μίχαλος: Απαραίτητος ο θεσμός της διαμεσολάβησης στα «κόκκινα» δάνεια

362

Τη βαρύτητα του θεσμού της διαμεσολάβησης για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων, τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

«Πιέζουμε ο θεσμός της διαμεσολάβησης να χρησιμοποιηθεί σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή της κρίσης των “κόκκινων δανείων”, των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις επιχειρήσεις-μέλη των επιμελητηρίων, είπε ο κ. Μίχαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Η δυνατότητα αυτή πρέπει να δοθεί, σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, καθώς «υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια» και μέσω της διαμεσολάβησης που μπορεί να έρθει από τα επιμελητήρια «μπορεί να διασωθούν πολλές».
«Ποτέ δεν ήταν στόχος η πρώτη κατοικία, η μικρή κατοικία ενός Έλληνα συμπολίτη μας, ο οποίος είτε έχασε τη θέση εργασίας, είτε είχε βάλει λουκέτο στη μικρή του επιχείρηση», αναφέρει ο κ. Μίχαλος, εκτιμώντας πως τα funds θα στοχεύσουν «σε επιχειρήσεις, σε υποδομές τις οποίες θέλουν να υφαρπάξουν σε πολύ χαμηλό κόστος και μετέπειτα να ακολουθήσει οποιαδήποτε επένδυση σ’ αυτά». Τονίζει δε πως τα επιμελητήρια είναι έτοιμα να δράσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, πρέπει, για τα επιχειρηματικά δάνεια, «να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να έρθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα» εξηγώντας πως εφόσον -επί παραδείγματι- μια τράπεζα επιθυμούσε να πουλήσει ένα συγκεκριμένα δάνειο στο 40% της αξίας θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην επιχείρηση, δίνοντας το ίδιο ποσό -ενδεχομένως και λίγο περισσότερο- στην τράπεζα προκειμένου να μην πουληθεί.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ