Στην τελική ευθεία οι έρευνες για σοβαρές παρατυπίες

225
Συσσωρευμένα σκουπίδια

Στην εξέταση όλων των πτυχών στην υπόθεση των διαγωνισμών από τον τομέα καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης προχωρά η έρευνα που είχε παραγγείλει

ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης.

Αποκορύφωμα, και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.» με μια κίνηση που δεν συνηθίζεται, διετάχθη και διεξάγεται έλεγχος εικονικότητας των συναλλαγών από ειδικά τμήματα του υπουργείου Οικονομικών.
Μάλιστα η έρευνα διεξάγεται σε εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα.
Καθίσταται φανερό ότι η επιθεωρήτρια Μαρία Θεοδωροπούλου και ο εισαγγελέας διαφθοράς είναι αποφασισμένοι να φωτίσουν κάθε σημείο της υπόθεσης που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» πριν από σχεδόν ένα χρόνο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η έναρξη των ελέγχων εικονικότητας έγινε με ειδική εισαγγελική οδηγία κατόπιν αιτήματος της επιθεωρήτριας και αφορούν όλους τους προμηθευτές που έχουν μικρή ή μεγάλη εμπλοκή στην υπόθεση.
Στους ελέγχους συμμετέχουν κλιμάκια της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με υπαλλήλους της Διεύθυνσης Εκτάκτων και Ειδικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Δημοσιονομικών Ελεγκτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς μπαίνουμε πια στο τελευταίο στάδιο της συγκεκριμένης έρευνας, από σήμερα θα προσέρχονται για ανωμοτί καταθέσεις στην κ. Θεοδωροπούλου 15 δημοτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι εμπλέκονται ως υπηρεσιακοί παράγοντες στις διάφορες φάσεις των διαγωνισμών καθαριότητας. Τελευταίος αναμένεται να κληθεί να δώσει κι αυτός ανωμοτί κατάθεση και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θανάσης Παππάς.
Πάντως στον Δήμο Θεσσαλονίκης η υπόθεση δεν λειτούργησε… παιδαγωγικά, καθώς μόλις πριν από λίγες μέρες η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέρριψε και άλλη σύμβαση του τομέα καθαριότητας που αφορά έργο συντήαρησης και επισκευής των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και μάλιστα με μία από τις εταιρείες η οποία ερευνάται για τις προηγούμενες εργολαβίες από την οικονομική επιθεωρήτρια.
Η επίτροπος Ανθούσα Κωνσταντίνου έβαλε φρένο στο σχέδιο σύμβασης του δήμου με την εταιρεία ECO ΕΠΕ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ με προϋπολογισμό 254.130,30 ευρώ.
Η υπόθεση παραμένει πάντα στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης.
«Το θέμα των διαγωνισμών της αντιδημαρχίας Καθαριότητας αρχίζει και ζέχνει. Βρομίζει αντί να καθαρίζει» είχε πει πριν από μερικές μέρες στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης, αιτούμενος για άλλη μια φορά τα αποτελέσματα της ΕΔΕ που είχε διατάξει ο δήμαρχος.
Ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης απαντώντας έλεγε ότι «η ΕΔΕ καθυστέρησε να έρθει στα χέρια μου. Περιμένω να τελειώσει και η προανάκριση που έχει στείλει ο εισαγγελέας σε όσους αναφέρονται μέσα στην ΕΔΕ, δεν μπορώ να πω τι λέει γιατί δεν πρέπει, αλλά θα ενεργήσω στη συνέχεια».
 efsyn.gr