Αν και συνήθως Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας διαφωνούν σχετικά με το ποιες πολιτικές θα πρέπει να να εφαρμοστούν ώστε να
ενισχυθεί η ανάπτυξη, όπως πχ συνέβη με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (QE), υπάρχει ένα σημείο στο οποίο εμφανίζονται σύμφωνες: στην ανάγκη για ταχύτερη ανάπτυξη των μισθών στη Γερμανία τα επόμενα χρόνια. Λόγος, το χαμηλό επίπεδο πληθωρισμού.
Ως γνωστόν, ένας εκ των βασικών στόχων τόσο της Bundesbank, όσο και της ΕΚΤ, η οποία δημιουργήθηκε στα πρότυπα της πρώτης, είναι να διατηρούν τον πληθωρισμό κάτω , αλλά κοντά στο επίπεδο του 2%, ωστόσο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κινείται εδώ και μεγάλο διάστημα αρκετά κάτω από αυτόν τον στόχο. Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 ετών, το οποίο όμως ήταν μόλις 0,5%. Κοντά σε αυτά τα επίπεδα βρίσκεται ο πληθωρισμός και στη Γερμανία.
Η ΕΚΤ θεωρεί ότι αν ανέβει ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, θα συμβεί το ίδιο και στο επίπεδο πληθωρισμού όλης της περιοχής, γι’ αυτό και πιέζει για να ανέβουν οι μισθοί στη Γερμανία, γεγονός που θα αντιστάθμιζε τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνουν πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Οι υψηλοί μισθοί της Γερμανίας θα τις καθιστούσε πιο ανταγωνιστικές έναντι αυτής. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που το Βερολίνο κρατά χαμηλά τους μισθούς (για να παραμένει ανταγωνιστικό). Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, από το 1991 η παραγωγικότητα των Γερμανών έχει αυξηθεί κατά 40%, αλλά οι μισθοί έμειναν στάσιμοι μεταξύ 1992 και 2010. Τώρα, φαίνεται ότι κάτι αλλάζει αφού ο επικεφαλής της Bundesnbank ασπάστηκε την άποψη του Μάριο Ντράγκι ότι οι γερμανικοί μισθοί πρέπει να αυξηθούν και προέτρεψε τα συνδικάτα να επιδιώξουν μεγαλύτερες αυξήσεις…
newmoney