Στα σκαριά άλλα δύο ξενοδοχειακά deals στο κέντρο της Αθήνας

136
Στα σκαριά άλλα δύο ξενοδοχειακά deals στο κέντρο της Αθήνας

Βασιλικής Κουρλιμπίνη
Δύο ακόμη συμφωνίες στο αθηναϊκό ξενοδοχειακό τοπίο βρίσκονται στα σκαριά, σε συνέχεια των πρόσφατων επενδυτικών κινήσεων που λαμβάνουν χώρα

στο κέντρο της πόλης. Η πρώτη αφορά στη μίσθωση του ξενοδοχείου La Mirage επί της πλατείας Ομονοίας, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, που παραμένει κλειστό από το 2008. Για τη μονάδα θα υπάρξει δεύτερος διαγωνισμός με καταληκτική ημερομηνία στις 28 Νοεμβρίου.

Η συνεχής υποβάθμιση της περιοχής τα τελευταία χρόνια ανέκοπτε τις προσπάθειες για την εξεύρεση μισθωτή, ο οποίος συν τοις άλλοις θα κληθεί να αναλάβει τις διαδικασίες ανακαίνισης  (υπολογίζεται πως θα διαρκέσουν για περίπου δύο χρόνια). Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η διάρκεια της παραχώρησης του ξενοδοχείου έχει οριστεί στα 40 χρόνια, με τιμή μηνιαίου ενοικίου ύψους 26 χιλ. ευρώ για το πρώτο έτος της μίσθωσης.
Το ξενοδοχείο είχε βρεθεί στο επίκεντρο και πριν δύο χρόνια, όταν η τότε ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχε δώσει εντολή για τη συγκρότηση αρμόδιας επιτροπής διαπραγματεύσεων που θα αναλάβει το έργο των διαδικασιών εκμίσθωσης του κλειστού ξενοδοχείου, με ελεύθερη τιμή εκκίνησης στη διαπραγμάτευση. Το 2012 είχε συζητηθεί να μετατραπεί και σε φοιτητική εστία, δυναμικότητας 400 κλινών.
Εντούτοις η λειτουργία από τις αρχές Αυγούστου του ξενοδοχείου  Athens Tiare Hotel, επίσης στην Ομόνοια, αλλά και τα επικείμενα εγκαίνια (1η Δεκεμβρίου) της μονάδας  Wyndham Grand Athens στην πλατεία Καραΐσκάκη (πρόκειται για το πρώην  Athens Imperial του ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη, ιδιοκτησία του ομίλου Βιοχάλκο, το οποίο έκλεισε στα τέλη του 2012) αλλάζουν τα δεδομένα για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής του κέντρου της Αθήνας. Ήδη τους τελευταίους μήνες, εν αναμονή των εγκαινίων του  Wyndham Grand Athens, έχει ανέβει η ζήτηση για την ενοικίαση ακινήτων στην πλατεία Καραΐσκάκη και στο ευρύτερο τμήμα του Κεραμεικού, και η δημιουργία νέων χώρων εστίασης.
Την ίδια ώρα, μια ανάσα από το Σύνταγμα, στην πλατεία Κολοκοτρώνη, δίπλα στην παλαιά Βουλή, βρίσκεται  ένα από τα πιο κομβικής θέσης ακίνητα του ΟΤΕ, το οποίο φαίνεται πως περνά στον ομογενή επιχειρηματία  από τη Βενεζουέλα  Θόδωρο Δουζόγλου.
Το νεοκλασικό με πρόσοψη επί της οδού Σταδίου 15, είναι συνολικής επιφάνειας 4.700 τ.μ. και το όμορό του κτίριο στη συμβολή των οδών Άνθιμου Γαζή και Χρ. Λαδά, συνολικού εμβαδού 1.400 τ.μ. περίπου. Μια από τις προτεινόμενες χρήσεις των κτιρίων είναι και αυτή για τη λειτουργία ξενοδοχείου. Η οικογένεια Δουζόγλου έχει κάνει ήδη δύο κινήσεις στο χώρο του ξενοδοχειακού real estate, έχοντας εξαγοράσει το ξενοδοχείο Πεντελικόν και τη μονάδα Λητώ στη Μύκονο έναντι 16,9 εκατ. ευρώ.
Το κτίριο οικοδομήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’30, βάσει σχεδίων του σημαντικού αρχιτέκτονα του μεσοπολέμου Αναστασίου Μεταξά. Στέγασε τις διοικητικές υπηρεσίες της ΑΕΤΕ, που προϋπήρξε του ΟΤΕ ως τηλεπικοινωνιακός φορέας. Με την ίδρυση του ΟΤΕ το κτίριο περιήλθε στον Οργανισμό ως Διοικητήριο. Ο Μεταξάς τροποποίησε ελαφρά τις όψεις του κτιρίου, προκειμένου να συνάδουν στην απαιτούμενη προσθήκη δύο επιπλέον ορόφων. Έχει κηρυχθεί ως διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Εξελίξεις αναμένονται και για το ξενοδοχείο ΗΝΙΟΧΟΣ στην οδό Βερανζέρου στο κέντρο της Αθήνας, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ξεκινήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την εκμετάλλευσή του. Η μονάδα είναι  3 αστέρων, με δυναμικότητα 134 δωματίων και δύο συνεδριακούς χώρους 100 και 200 ατόμων αντίστοιχα, και πρόσφατα ανακαινίστηκε.
capital.gr