τους. Τα ΕΛΠΕ, όπως είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας» ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του ομίλου, Γιώργος Αλεξόπουλος, «έχουν αποφασίσει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, ισχυροποιώντας και διευρύνοντας τις στρατηγικές τους συμμαχίες με μεγάλες διεθνείς εταιρείες του κλάδου». Για την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, όπου ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές τρισδιάστατες έρευνες, ο κ. Αλεξόπουλος ανακοίνωσε ότι έχει εντοπιστεί πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή, την οποία τα ΕΛΠΕ προτίθενται να ερευνήσουν με γεώτρηση, και εκτίμησε ότι εάν ανακαλυφθεί πετρέλαιο, τα απολήψιμα αποθέματα υπολογίζονται σε περισσότερα από 100 εκατ. βαρέλια. Τόνισε ότι ο όμιλος αναμένει την κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης μίσθωσης για τις δύο περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Αρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος), καθώς επίσης και ότι μαζί με την Τotal και την Εdison έχει ανακηρυχθεί «προτιμητέος ανάδοχος» για το οικόπεδο 2 Δυτικά της Κέρκυρας και αναμένει το ίδιο να γίνει με άλλα δύο οικόπεδα στην περιοχή του Ιονίου.
Επενδύσεις ΕΛΠΕ σε ΑΠΕ, υδρογονάνθρακες
Σημαντικές επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα τα επόμενα δέκα χρόνια στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βλέπουν τα ΕΛΠΕ και κινούνται στην κατεύθυνση της αξιοποίησής
Βασικός πυλώνας της στρατηγικής του ομίλου είναι και η ανάπτυξη των ΑΠΕ. Οπως εκτίμησε ο κ. Αλεξόπουλος, μέσα στην επόμενη 5ετία μπορούν να εγκατασταθούν 2.000 MW επιπλέον της υφιστάμενης εγκατεστημένης ισχύος των 5.200 MW, με αντίστοιχες επενδύσεις ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ. Τα ΕΛΠΕ προωθούν έργα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, έχοντας 200 ΜW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης καθώς και σε λειτουργία, συμμετέχουν στον πρώτο διαγωνισμό για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 40 MW και υλοποιούν πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε πρατήρια και εγκαταστάσεις του ομίλου στο πλαίσιο του συστήματος αυτοπαραγωγής. Ο κ. Αλεξόπουλος αναφέρθηκε, τέλος, στο Πρότυπο Πρατήριο Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας, του ομίλου που διαθέτει εκτός από συμβατικά καύσιμα και όλα τα εναλλακτικά, δηλαδή υγραέριο, συμπιεσμένο φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια και όπως είπε, εξετάζεται και η δυνατότητα διάθεσης υδρογόνου. Τα ΕΛΠΕ προσανατολίζουν τη στρατηγική τους στη βάση του ενεργειακού μετασχηματισμού, στον οποίο οδηγούν οι στόχοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως προσδιορίστηκαν από τη συμφωνία του Παρισιού. Ο κ. Αλεξόπουλος αναφέρθηκε σε στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, που προβλέπουν αύξηση της συνολικής ζήτησης ενέργειας κατά 30% έως το 2040 για την κάλυψη της οποίας θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους 44 τρισ. ευρώ.
Τη δρομολόγηση της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος στο Κατάκολο στον νομό Ηλείας ανακοίνωσε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil Μαθιός Ρήγας. Τόνισε ότι πρόκειται για επένδυση ύψους 50 εκατ. δολαρίων που θα δώσει δεκάδες δουλειές στην τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, το διαπιστωμένο υπεράκτιο κοίτασμα στο Δυτικό Κατάκολο, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της διετούς ερευνητικής περιόδου, εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 35-40 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, ενώ στα επίπεδα του 30% εκτιμάται η αποληψιμότητα. Η περιοχή εκμετάλλευσης του κοιτάσματος οριοθετήθηκε από κοινού με το υπουργείο Ενέργειας σε έκταση 60 τετραγωνικών χιλιομέτρων έναντι συνόλου 545 τετραγωνικών χιλιομέτρων της περιοχής παραχώρησης. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2017 η Energean θα υποβάλει στο ΥΠΕΝ το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, ενώ η πρώτη γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί το 2018.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Προηγούμενο άρθροΑποτυχία του ολοήμερου προγράμματος στα Δημοτικά