Στο «κόκκινο» βρίσκονται μία στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς εμφανίζουν ταυτόχρονα μείωση τζίρου και ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν την υπεροφορολόγηση και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Περίπου έξι στις δέκα επιχειρήσεις δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και εμφανίζουν, παρά την κρίση, στοιχεία ανθεκτικότητας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016. Ωστόσο το στοιχείο της ανησυχίας είναι έντονο στον εμπορικό κόσμο, κυρίως όσον αφορά το φορολογικό και το ασφαλιστικό, καθώς μάλιστα στον αντίποδα περισσότερες από μια στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις (27,6% του συνόλου) κατατάσσονται στην κατηγορία των «απειλούμενων», καθώς εμφανίζουν ταυτόχρονα μείωση τζίρου και ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Τα δεδομένα προκύπτουν από την ετήσια έκθεση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) που παρουσιάστηκε σήμερα και καταγράφει την κατάσταση στο εμπόριο μαζί με τις αναμενόμενες τάσεις από τη μελέτη δείγματος 1.200 επιχειρήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου.
Σύμφωνα με τα κύρια συμπεράσματα:
-Έξι στις δέκα επιχειρήσεις (59,4%) δήλωσαν μείωση τζίρου κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ το 32,5% δήλωσε στασιμότητα και το 8,2% αύξηση. Το μέσο ποσοστό μείωσης του τζίρου ήταν 23,4%.
-Στο ίδιο διάστημα το 86,1% των εμπορικών επιχειρήσεων δεν έκαναν προσλήψεις ή απολύσεις. Το 7% προσέλαβε υπάλληλο χωρίς να απολύσει ενώ το 3% απέλυσε χωρίς να προσλάβει.
-Το 24% των επιχειρήσεων του χονδρικού εμπορίου και το 29% του λιανικού έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την εφορία ενώ για τα ασφαλιστικά ταμεία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 21% και 30%. Χαμηλότερα είναι τα ποσοστά των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές (19% και 17% αντίστοιχα), προφανώς για να αποφευχθεί ο κίνδυνος διακοπής εφοδιασμού.
Η έκθεση της ΕΣΕΕ κατηγοριοποιεί τις επιχειρήσεις με βάση το συνδυασμό των κριτηρίων του τζίρου και των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Από την ανάλυση προκύπτει ότι:
Το 5,8% των επιχειρήσεων παρουσιάζουν αύξηση τζίρου κατά το πρώτο εξάμηνο και δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πρόκειται για τις λεγόμενες «δυναμικές» επιχειρήσεις.
Οι «αναπτυσσόμενες» είναι η μικρότερη κατηγορία (2,8%) καθώς αυξάνουν τον τζίρο τους αλλά έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη. Το μικρό μέγεθος αυτής της ομάδας αποτελεί ένδειξη κατά την ΕΣΕΕ ότι ο κλάδος δεν περιλαμβάνει «στρατηγικούς κακοπληρωτές».
Στις «ανθεκτικές» ανήκει το 19,3% με στασιμότητα τζίρου και χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Το 11,6% χαρακτηρίζονται ως «αγωνιστές» (στασιμότητα τζίρου και ληξιπρόθεσμες οφειλές.)
Μείωση τζίρου αλλά όχι χρέη έχουν το 32,9% των επιχειρήσεων και είναι η πολυπληθέστερη ομάδα. Είναι οι λεγόμενοι συνεπείς.
Τέλος, το 27,6 συνδυάζει μείωση τζίρου με ληξιπρόθεσμες οφειλές και βρίσκεται στην κατηγορία των «απειλούμενων». Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων.
Σε ποιοτική έρευνα που έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης, τα σημαντικότερα προβλήματα του εμπορίου περιλαμβάνουν κατά σειρά σπουδαιότητας το φορολογικό, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης και την έλλειψη ρευστότητας.
«Συγκρατημένη αισιοδοξία» για τις εξελίξεις εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για «άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς για να φανεί ένα έστω αχνό φως στο βάθος του τούνελ της κρίσης».
«Όσο συνεχίζεται η συνθήκη της φορολογικής ασφυξίας, της παντελούς έλλειψης ρευστότητας, της καταναλωτικής συρρίκνωσης και της οικονομικής αβεβαιότητας ο στόχος της ανάκαμψης φαντάζει μακρινός και ο οικονομικός χρόνος των επιχειρήσεων αρχίζει να στερεύει». Η επίσημη παρουσίαση της έκθεσης θα γίνει το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής.
iefimerida.