Δείτε ποιος δημόσιος φορέας που δεν εφάρμοσε ποτέ της μνημονιακές περικοπές – Τα επιδόματα κυλικείου, οι χρυσές απολαβές των 7.000 ευρώ και η πρόταση παραπομπής για κακούργημα
Την ώρα που ο ελληνικός λαός «μάτωνε» από τις περικοπές των μνημονιακών κυβερνήσεων κάποιοι έτρωγαν με χρυσά κουτάλια σε δημόσιους οργανισμούς, έδιναν στους εαυτούς τους αυξήσεις και μισθούς που έφταναν τις 7.000 ευρώ! Η δικαιοσύνη ξεσκεπάζει το απίστευτο φαγοπότι και τώρα καλούνται όλοι να περάσουν από το «ταμείο» και να επιστρέψουν τα κλεμμένα. Το Newsbomb.gr αποκαλύπτει όλο το πάρτι.
Της Σοφίας Σπίγγου
Εδώλιο «δείχνει» με την πρόταση του ο αντιεισαγγελέας εφετών Ανδρέας Κατεβάτης σε δέκα άτομα για το «πάρτι» υψηλών μισθών και επιδομάτων στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), παρά τις περικοπές που επέβαλαν οι μνημονιακοί νόμοι! Ο συγκεκριμένος φορέας ανήκει στον υπουργείο Ανάπτυξης και είναι επιφορτισμένος να εκδίδει άδειες ευρεσιτεχνίας.
Πρώην πρόεδρος, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής θα πρέπει να βρεθούν -κατά την εισαγγελική πρόταση- αντιμέτωποι με την Δικαιοσύνη και την κατηγορία της απιστίας σχετική με την υπηρεσία σε βάρος του δημοσίου, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. Η τελική κρίση ανήκει στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που θα αποφασίσει το αν τελικά θα υιοθετήσει την πρόταση του κ. Κατεβάτη ή θα ζητήσει να μην παραπεμφθούν οι κατηγορούμενοι.
Το κουβάρι της ιστορίας άρχισε να ξετυλίγεται το 2013, όταν εκθέσεις ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του τότε επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή εντόπιζαν…αμοιβές κατά πολύ υψηλότερες -σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και διπλάσιες- από εκείνες που προβλεπόταν από το ενιαίο μισθολόγιο. Σωρεία επιδομάτων, αναβάθμιση υπαλλήλων σε στελέχη και αύξηση διευθυντικών θέσεων ήταν ορισμένα από τα «τρικ», που χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό σε αρκετούς φορείς του Δημοσίου.
Ειδικότερα, ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2013 είχε εντοπίσει μισθούς στον ΟΒΙ διπλάσιους από το προβλεπόμενο, ενώ -όπως καταγράφεται στο σχετικό πόρισμα- «για την εφαρμογή των μισθολογικών νόμων το Δ.Σ. αποφάσιζε λαμβάνοντας υπόψη σχετικές γνωμοδοτήσεις του καθηγητή Εργατικού Δικαίου κ. Γ. Λ. και σχετικές μελέτες της συμβουλευτικής εταιρείας και όχι τις επανειλημμένες ερμηνευτικές εγκυκλίους της αρμόδιας Διεύθυνσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους». Επιπλέον, δεν είχε τηρηθεί το ανώτατο όριο αποδοχών και το κόστος πάσης φύσεως αμοιβών και εξόδων του προσωπικού αυξήθηκε από το 2009 στο 2012 (σσ: στα χρόνια του μνημονίου) σε ποσοστό 4,49%! Ενδεικτικά, υπάλληλοι ΠΕ εμφανίζονται να λαμβάνουν μηνιαίως από 1.850 έως 6.369 ευρώ, ενώ βάσει του ενιαίου μισθολογίου θα έπρεπε να αμείβονται από 1.249 μέχρι 3.124. Αντίστοιχα για υπαλλήλους ΤΕ οι αμοιβές κυμαίνονταν από 1.543 – 3.068 έναντι των προβλεπομένων 1.312 – 1.897 και για υπαλλήλους ΔΕ οι αποδοχές «έπαιζαν» από 1.354 – 3.106 έναντι των προβλεπομένων 963 – 1.569 ευρώ.
Αποτέλεσμα της έρευνας και του πορίσματος αυτού ήταν μια πολύμηνη προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε από τον εισαγγελέα Ιωάννη Σέβη, ο οποίος άσκησε σε βάρος των στελεχών του Οργανισμού ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία.
Στα ευρήματα του εισαγγελέα που οδήγησαν την υπόθεση στην ανάκριση και πλέον στο Συμβούλιο Εφετών συγκαταλέγονται οι 15 μισθοί ανά έτος που εμφανίζονταν να παίρνουν οι εργαζόμενοι και τα επιδόματα που ξεπερνούσαν τα 1.000 ευρώ το μήνα. Η εισαγγελική έρευνα είχε καταδείξει ότι είτε δεν εφαρμόστηκαν καθόλου, ή δεν εφαρμόστηκαν ορθά, οι περικοπές με τους μνημονιακούς νόμους του 2010 και του 2012, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία στο Δημόσιο ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Εντυπωσιακότερο εύρημα ήταν εκείνο του επιδόματος κυλικείου (!) με το οποίο αμείβονταν οι εργαζόμενοι, ενώ στην έκθεση αναφέρεται πως οι 97 υπάλληλοι του Οργανισμού έχουν μισθούς που ξεπερνούν ακόμη και τις 7.000 ευρώ το μήνα.