ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ – «ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ» ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΔΙΑΚΙΝΗΘΗΚΕ ΤΟ «ΜΑΥΡΟ» ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ – ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR
Το «σιδερένιο κράνος» ήταν το εργαλείο που προστάτευε από… θανάσιμα χτυπήματα και ίσως αυτό να είχε κατά νου ο ιδρυτής της Ironhelm, της
εταιρείας η οποία – όπως όλα δείχνουν – έπαιξε στρατηγικό ρόλο στη διακίνηση «μίζας» στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Η Ironhelm Ltd υπήρξε μία από τις βασικές εταιρείες, από τους λογαριασμούς των οποίων διακινήθηκαν εκατομμύρια ευρώ με τελικούς αποδέκτες κρατικούς αξιωματούχος της Ελλάδας, αλλά και άλλα πρόσωπα, που η συνδρομή τους κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να υπογραφούν συμβάσεις, οι οποίες σήμερα ελέγχονται ως ζημιογόνες για το ελληνικό Δημόσιο.
Σε κάθε πολύκροτο σκάνδαλο, που αφορά στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος πρωταγωνιστές δεν είναι μόνο τα πρόσωπα, αλλά και οι εταιρείες – κυρίως offshore – που εμπλέκονται, καθώς αποδεικνύονται τελικά ο «κουμπαράς», από τον οποίο λάμβαναν τα «δωράκια» όσοι εμπλέκονται με τις επίμαχες συμβάσεις και προμήθειες, ενώ ταυτόχρονα αποτελούσαν την ιδανικότερη «κάλυψη» όλων των οικονομικών ατασθαλιών. Η υπό διερεύνηση δράση της Martha Holdings στο σκάνδαλο των «μαύρων» ταμείων της Siemens, της Tredeco Consulting στα εξοπλιστικά προγράμματα,των Torcaso και Nobilis στην υπόθεση του αποκαλούμενου «μαύρου» πολιτικού χρήματος, με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό, Άκη Τσοχατζόπουλο, είναι γνωστές εδώ και χρόνια. Πλέον, στο προσκήνιο έρχεται η Ironhelm Ltd και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που έπαιξε στην υπόθεση της υπέρογκης προμήθειας τεσσάρων υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει ακόμη και σήμερα πραγματοποιηθεί η παραλαβή όλου του έργου, για την οποία 32 άτομα θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.
Η λίστα των εμπλεκομένων μακριά, ενώ περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα, όπως ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ματαντός, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Κάντας, ο Ελβετός τραπεζίτης Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ, ο ελληνοελβετός επίσης τραπεζίτης Φάνης Λυγινός, ο έμπορος όπλων Παναγιώτης Ευσταθίου, ο νομικός Σπύρος Μεταξάς, οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννης Μπέλτσιος και Παύλος Νικολαΐδης, γνωστοί επιχειρηματίες, ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Σπύρος Τραυλός, αλλά και ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ.
Ο ρόλος της Ironhelm
Ο άλυτος γρίφος των πρώτων χρόνων, με τις ασύλληπτες διαδρομές του «μαύρου» χρήματος, έχει πλέον οδηγήσει στον εντοπισμό δεκάδων στελεχών του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν καταστεί κατηγορούμενοι στην υπόθεση για βαρύτατες αξιόποινες πράξεις, όπως παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, για μερικά από τα δημοφιλέστερα οικονομικά σκάνδαλα της χώρας. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Ironhelm Ltd, καθώς οι εισροές και εκροές των χρημάτων που έχουν καταγραφεί δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η «δουλειά».
Ήταν στους λογαριασμούς της συγκεκριμένης εταιρείας, που ο υπερήλικας κατηγορούμενος Π. Ευσταθίου «κατέβαλε τμηματικά χρήματα από το Μάρτιο του 2000 έως το Μάρτιο του 2007 από δύο λογαριασμούς στη Dresdner Bank και την ΒΝP Paribas, με δικαιούχο την Ironhelm Ltd, σε διάφορους λογαριασμούς της Hoffmann Bank και Dresdner με ονομασίες κωδικούς ή με δικαιούχους υπεράκτιες εταιρίες».
Βασικός αποδέκτης στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ο τότε αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, Αντώνης Κάντας, ο οποίος «από το Μάρτιο του 2000 και μέχρι το Μάρτιο του 2004, έλαβε από τον Π. Ευσταθίου στον αριθμ. 12084 τραπεζικό λογαριασμό με κωδικό ΜΑΡΚΟΣ της Bank Hoffmann Ζυρίχης, με δικαιούχο τον ίδιο και σε άλλους άγνωστους λογαριασμούς, το ποσό των 449.000 ευρώ περίπου».
Αντίστοιχα, στις 15 Μαρτίου 2004 εμβάσθηκε το ποσό των 50.350 ευρώ από λογαριασμό της Ironhelm στην Dresdner Bank στον υπ’ αριθμ. 8006573 της ίδιας τράπεζας με δικαιούχο τον Α. Κάντα, στις 22 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς εμβάθηκαν ακόμη 10.575 ευρώ, ενώ έως το Σεπτέμβριο του 2005, εμβάζονται σε άλλους λογαριασμούς που φέρονται να ανήκουν στον Α. Κάντα τα ποσά: 48.943 ευρώ, 19.590 ευρώ, 55.500 ευρώ, 76.423 ευρώ, 49.045 ευρώ, 22.921 ευρώ και 22.015 ευρώ.
Τα εμβάσματα – κατά τη δικογραφία – συνεχίζουν για τα επόμενα χρόνια και συγκεκριμένα έως τον Απρίλιο του 2007. Το άμεσο όφελος για τον Α. Κάντα υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο ποσό τουλάχιστον των 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη ζημία σε βάρος του Δημοσίου ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 40 εκατ. ευρώ, όσο και το κόστος των δωροδοκιών από την STN ATLAS, που μετακυλίστηκε στο κόστος εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Ωφελήματα 4 εκατομμυρίων
Η Ironehlm Ltd συνολικά παρείχε ωφελήματα που ανέρχονται στα 4.221.844,46 ευρώ, ποσό που διακινήθηκε από την STN ATLAS ELECTRONIK με αντίστοιχη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, πάντως, τα χρήματα της Ironhelm διακινήθηκαν κυρίως σε ανώτατους αξιωματικούς του ΥΕΘΑ, μέλη επιτροπών και υποεπιτροπών, από τους οποίους φέρεται να κρινόταν η προσφορά ποιας εταιρίας θα γινόταν τελικά αποδεκτή από το Δημόσιο.
Η γερμανική STN ATLAS εμφανίζεται το χρονικό διάστημα 1999 έως 2001 να «πλευρίζει» και να υπόσχεται οικονομικό όφελος σε κρατικούς αξιωματούχους, με στόχο να πάρει η ίδια τη σύμβαση. Το 2001 συγκεκριμένα, φέρεται μέσω του Π. Ευσταθίου, να υποσχέθηκε το ποσό των 956.785 ευρώ στον τότε αρχηγό του ΓΕΝ, Γιώργο Θεοδωρουλάκη, ο οποίος έχει αποβιώσει, προκειμένου να επιτευχθεί εξοπλιστική συμφωνία.
Ο πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Δημήτρης Παπαθανασίου, την περίοδο 1999 – 2000, λαμβάνει υπόσχεση για 200.000 ευρώ, τα οποία – κατά την κατηγορία – του καταβάλλονται τμηματικά μέχρι το 2008 σε λογαριασμό του στην Dresdner Bank, ενώ αντίστοιχα, το 1999 ο αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Αλέξανδρος Μαδωνής, λαμβάνει επίσης υπόσχεση για την καταβολή 200.000 ευρώ, ποσό που φέρεται να έλαβε μέσω πάντα της Ironhelm, και ο Κωνσταντίνος Τζιώτης, μετά από σχετική συμφωνία του 2001, καθώς τότε είχε το βαθμό του πλοιάρχου στο Πολεμικό Ναυτικό και κατά την κατηγορία, «συνυπέγραψε έγγραφα που έκριναν αποδεκτή την σύμβαση για το πρόγραμμα των υποβρυχίων τύπου 209, ως μέλος της Επιτροπής Τεχικοοικονομικής Αξιολόγησης Προσφοράς και Διαπραγματεύσεων με τα Ελληνικά Ναυπηγεία, αλλά και της Υποπειτροπής για την αξιολόγηση του προσυμφώνου μεταξύ Ναυπηγείων και HDW».
Υπόσχεση δέχθηκε, το Μάρτιο 2000, και ο αρχηγός ΓΕΣ, Κων. Παναγιωτάκης. Το ποσό έχει υπολογιστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη στα 265.075 ευρώ και οι καταβολές εμφανίζονται να ξεκίνησαν από το Σεπτέμβριο 2004 και να ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2007. Τα χρήματα «έφυγαν» από τους δύο λογαριασμούς της Ironhelm και κατέληξαν σε τραπεζικό λογαριασμό στη Dresdner και σε άλλο στην BNP Paribas. Το ίδιο διάστημα, Μάρτιο του 2000, ο κατηγορούμενος Βασίλειος Δημητριάδης (αντισυνταγματάρχης στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείο Εθνικής Αμύνης) φέρεται να συμφώνησε ότι θα λάβει το ποσό των 246.255,47 ευρώ, το οποίο και φαίνεται να του καταβλήθηκε τμηματικά από το Σεπτέμβριο 2004 έως τον Απρίλιο του 2007.
Την ίδια κατηγορία φέρει και ο ταγματάρχης στο ΓΕΣ, Ιω. Χριστογιάννης, ο οποίος εμφανίζεται να έλαβε ποσό, ύψους 98.697,99 ευρώ, το ίδιο διάστημα και με τον ίδιο τρόπο με τον Β. Δημητριάδη, ενώ και ο αντισυνταγματάρχης στο ΓΕΣ Ευαγγ. Παππάς εμφανίζεται να παίρνει το ποσό των 87.625 ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, τo ποσό των 57.735 ευρώ δίνεται σπαστά – μετά από συνεννόηση το Μάρτιο του 2000 – στο συνταγματάρχη στη ΓΔΕ/ΔΠΥΥ, Ελευθ. Ψευδοοικονόμου, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2007, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την υπογραφή ύποπτων εξοπλιστικών συμβάσεων.
Ο μόνος κατηγορούμενος που φέρεται να δωροδοκήθηκε μέσω της Ironhelm Ltd, δίχως να είναι αξιωματικός, είναι ο Παύλος Νικολαΐδης, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΕΒΟ. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2000 φέρεται να συμφωνείται να δοθεί ποσό, ύψους 438.122 ευρώ στον Παύλο Νικολαΐδη, όπως και γίνεται από το Νοέμβριο του 2004 έως τον Απριλιο του 2007. Η εμπλοκή του τελευταίου με τα εξοπλιστικά προγράμματα έγκειται στο γεγονός ότι την επίμαχη περίοδο διετέλεσε αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΟ ΑΕ, της εταιρείας στην οποία συμμετείχε το ελληνικό Δημόσιο. Σε αυτή θα δινόταν υποκατασκευαστικό έργο για τα Stinger, και μάλιστα σε ποσοστό 40,07% της συνολικής αξίας του έργου, ύψους 160.858.064 ευρώ.
newsbom