Χωρίς να υπάρχει ακόμη συμφωνία σε κρίσιμες λεπτομέρειες που αφορούν τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, συνεχίζονται οι συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους δανειστές σε επίπεδο
τεχνικών κλιμακίων. Οπως, μάλιστα, εκτιμούν αρμόδιες πηγές, τα ζητήματα αυτά πρόκειται να «κλείσουν» μόνο κατά την επόμενη επίσκεψη στην Αθήνα των επικεφαλής των ελεγκτών, επίσκεψη η οποία είναι άγνωστο το πότε θα πραγματοποιηθεί, εάν δηλαδή θα είναι εντός του Δεκεμβρίου ή πλέον στα μέσα Ιανουαρίου 2017.
Τα μεγάλα «αγκάθια» που παραμένουν είναι πρώτον, το «κούρεμα» των φόρων και εισφορών, δηλαδή το κατά πόσον από ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» θα εξαιρεθούν κάποιοι φόροι, όπως ο ΦΠΑ και ο ΦΜΥ, καθώς και χρέη από την κύρια οφειλή που έχουν οι επιχειρήσεις.
Επί του θέματος διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις από τους δανειστές, τις τράπεζες, το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί ούτε για τα κριτήρια τα οποία θα πρέπει να πληροί μία επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας προκειμένου να μπορεί να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Αυτό που μελετάται είναι να τεθεί ένα όριο οφειλής της επιχείρησης, καθώς και ένα όριο τζίρου αυτής, χωρίς ακόμη να υπάρχει κατάληξη για το εάν τα δύο αυτά κριτήρια θα πρέπει να ισχύουν σωρευτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαφόν οφειλής κάτω από το οποίο μια επιχείρηση δεν θα μπορεί να κάνει χρήση του εξωδικαστικού μηχανισμού μελετάται να κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 20.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχο θα είναι και το όριο τζίρου. Οι επιχειρήσεις ή ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια θα μπορούν να κάνουν χρήση είτε του νόμου Κατσέλη είτε των υφιστάμενων ρυθμίσεων (π.χ. για χρέη στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να αξιοποιούν τη ρύθμιση των 12 δόσεων).
Με την εισαγωγή δύο κριτηρίων, του ύψους του τζίρου και του ύψους της οφειλής εκτιμάται ότι περιορίζονται ακόμη περισσότερο οι πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις του μηχανισμού. Το πλαφόν στον τζίρο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην εξαίρεση από τον εξωδικαστικό μηχανισμό σημαντικού αριθμού ελεύθερων επαγγελματιών. Ταυτόχρονα, με τη θέσπιση ελάχιστου ορίου οφειλής εκτιμάται ότι αποτρέπεται ο κίνδυνος που είχε διατυπωθεί κατά την τελευταία επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα για το εάν αν οι ρυθμίσεις που θα γίνονται μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού θα δίνουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών προς το Δημόσιο σε περισσότερες δόσεις συγκριτικά με όσες προβλέπονται σήμερα από υφιστάμενες ρυθμίσεις.
Αυτό, πάντως, που τονίζουν αρμόδιες πηγές είναι ότι η μη ύπαρξη ακόμη συμφωνίας επί του εξωδικαστικού μηχανισμού δεν δημιουργεί εμπλοκή στην επίτευξη γενικότερης συμφωνίας εν όψει του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016. Κι αυτό, διότι η καταληκτική προθεσμία για τη θεσμοθέτηση του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι το τέλος Ιανουαρίου 2017. Στο επικείμενο Eurogroup θα καταγραφούν απλώς η συμφωνία επί της αρχής που υπάρχει ήδη ανάμεσα στις δύο πλευρές και η πρόοδος που έχει επιτελεσθεί σε ό,τι αφορά την κατάρτιση του νομοσχεδίου.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Έντυπη