Τελειώνει ο χρόνος για την Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Marco Morelli έχει προθεσμία μέχρι τέλος του έτους να
αντλήσει 5 δισ. ευρώ (επτά φορές την κεφαλαιακή της αξία) και να “ξεφορτώσει” σχεδόν 28 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, για να σώσει το παλαιότερο πιστωτικό ίδρυμα του κόσμου, αναφέρει το Bloomberg.
“Ο χρόνος τελειώνει”, δήλωσε ο Stefano Girola της Syz Asset Management στην Ελβετία η οποία διαχειρίζεται 40 δισ. ευρώ. “Είναι σαν ένα μεγάλο παζλ, και ένα κομμάτι που λείπει θα καταστρέψει όλο το project”.
Στο πλαίσιο του σχεδίου, η Monte Paschi προτείνει μια εθελοντική ανταλλαγή 4,3 δισ. ευρώ ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης για να μειώσει το ποσό των μετοχών που θα χρειαστεί να πουλήσει.
Η τράπεζα αναμένει ότι οι κάτοχοι junior ομολόγων θα ανταλλάξουν ένα τέταρτο των διαθέσιμων τίτλων έναντι μετοχών, στο αρχικό στάδιο του σχεδίου διάσωσης. Μπορεί επίσης να ανακοινώσει μια πρόταση για τα λεγόμενα fresh bonds (deeply subordinated securities) στο 23,2% της ονομαστικής αξίας, που πρέπει να λάβει την έγκριση των αρχών, αναφέρει η τράπεζα σε σχετική της ανακοίνωση.
Η πρόταση και το ευρύτερο σχέδιο πρέπει να εγκριθούν από τους μετόχους την Πέμπτη σε μια συνεδρίαση στα γραφεία της τράπεζας στη Σιένα. Οι επενδυτές είναι τόσο απογοητευμένοι με τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις της Monte Paschi, που υπάρχει ανησυχία ότι η τράπεζα ίσως να μην επικαλεστεί την απαρτία του 20% που απαιτείται για να ψηφίσουν οι μέτοχοι.
“Λαμβάνοντας υπόψη τους όρους της ανταλλαγής –ή μάλλον το γεγονός πως οι όροι δεν είναι στα αλήθεια γνωστοί- θα θεωρούσα ως αρκετά επιτυχημένο αποτέλεσμα την προσέλκυση 1 δισ.”, ανέφερε ο Jacopo Ceccatelli, CEO της Marzotto SIM.
Μόλις ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, ο Morelli θα αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη πρόκληση: να πείσει τους νέους επενδυτές να δεσμεύσουν λεφτά σε έναν οργανισμό που έχει δει την μετοχή του να υποχωρεί 99% από το 2009, που κατέγραψε ζημιές 15 δισ. ευρώ.
Δεν μπορεί να υπολογίζει στο κράτος να έρθει να τον βοηθήσει εάν αποτύχει, διότι οι νέοι κανόνες της ΕΕ απαιτούν οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι να απορροφούν τις ζημιές σε περίπτωση διάσωσης, μια έκβαση που θα προκαλούσε μια πολιτική θύελλα.
capitalgr