Ήσσονος σημασίας υπόθεση θεωρούν, προφανώς, το σκάνδαλο της Γενόπ-Tours τόσο η ΔΕΗ όσο και το ελληνικό Δημόσιο!
Δεν εξηγείται αλλιώς η «αμέλειά» τους να μην προχωρήσουν σε δήλωση
παράστασηςΠολιτικής Αγωγής στην δίκη που ξεκίνησε σήμερα (αλλά διέκοψε για τις 23/12) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών. Στο εδώλιο του κατηγορούμενου κάθονται συνολικά 59 άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, ο πρώην αρχισυνδικαλιστής Ρίζος Ρίζος και η κόρη του, οι πρώην πρόεδροι της ΔΕΗ, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς και Αρθούρος Ζερβός και πολλοί ακόμη.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχε αποκαλύψει το ereportaz (εδώ) οι κατηγορούμενοι φέρονται να έχουν διαπράξει τα κακουργήματα της «απιστίας στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση»και της «απάτης» σε βάρος της ΔΕΗ Α.Ε. Τα ποσά για τα οποία κατηγορούνται αφορούν τιμολόγια, που ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ για τις χρονικές περιόδους 2008, 2009, 2010, ένα δάνειο ύψους 500.000 ευρώ της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, για το οποίο δεν δόθηκαν ποτέ σοβαρές εγγυήσεις για να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά πίσω στη ΔΕΗ, καθώς και 300.000 ευρώ που δαπανήθηκαν από τη ΔΕΗ για μελέτη που ποτέ δεν εκπονήθηκε, αλλά ούτε και επιστράφηκαν τα χρήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες το δάνειο επεστράφη λίγο πριν η υπόθεση φτάσει στο ακροατήριο.
Δίκη χωρίς Πολιτική Αγωγή
Νομικοί κύκλοι σχολίαζαν την απουσία του ελληνικού Δημοσίου αλλά και της ίδιας της ΔΕΗ, η περιουσία της οποίας φέρεται να ζημιώθηκε, από την ακροαματική διαδικασία. Ως είθισται σε περιπτώσεις όπου έχει σημειωθεί ζημία του ελληνικού Δημοσίου, παρίστανται δικηγόροι που το εκπροσωπούν ως Πολιτική Αγωγή. Εντούτοις στην δίκη του σκανδάλου της ΓΕΝΟΠ-TOURS δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Οι λόγοι, άγνωστοι προς το παρόν, με αρκετούς πάντως να μιλούν για αδυναμία σύγκρουσης του Κράτους αλλά και της διοίκησης της ΔΕΗ με την συνδικαλιστική ηγεσία.
Είτε το ελληνικό Δημόσιο και η ΔΕΗ θερωρούν είτε ότι δεν υπήρξε οικονομικό σκάνδαλο, είτε ότι οι κατηγορούμενοι είναι αθώοι, είτε κάτι άλλο συμβαίνει. Όπως και να έχει νομικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι η «ζωή» εκείνων που κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου αναμένεται να γίνει πιο εύκολη ύστερα από την συγκεκριμένη εξέλιξη.
eReportaz