Ανάμιξη της Samsung σε πολιτικό σκάνδαλο στη Νότια Κορέα

217
Εισαγγελική έρευνα για τυχόν δωροδοκία της προέδρου της χώρας Παρκ Γκουν-χίε

Ανάμιξη της Samsung σε πολιτικό σκάνδαλο στη Νότια Κορέα
Έφοδο στα κεντρικά γραφεία της Samsung Electronics στη Σεούλ πραγματοποίησαν την Τρίτη οι εισαγγελικές αρχές της Νότιας Κορέας στο πλαίσιο έρευνας για τυχόν ανάμιξη της κορυφαίας σε πωλήσεις εταιρείας κατασκευής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο σε πολιτικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η πρόεδρος της χώρας, Παρκ Γκουν-χίε.

Οι εισαγγελείς ερευνούν υποψίες για δωροδοκία της νοτιοκορεάτισσας προέδρου από τη Samsung, καθώς η εταιρεία φέρεται να έχει δώσει χρήματα στην κόρη της Τσόι Σουν-σιλ, στενής φίλης της Παρκ Γκουν-χίε.

Συγκεκριμένα ερευνούν αν η Samsung έχει δώσει 2,8 εκατ. ευρώ σε εταιρεία η οποία ανήκει στην Τσόι Σουν-Σιλ και στην κόρη της, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις προπονήσεις της κόρης, που είναι αθλήτρια της ιππασίας, στην Γερμανία. Σημειωτέον ότι η Τσόι συνελήφθη στις 3 Νοεμβρίου με τις κατηγορίες της απάτης και της κατάχρησης εξουσίας.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία οι εισαγγελικές αρχές πραγματοποίησαν επίσης αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα γραφεία της Κορεατικής Ομοσπονδίας Ιππασίας και στην Κορεατική Ένωση Ιππικών Υποθέσεων.
Η Samsung επιβεβαίωσε την έρευνα που διεξήχθη στα γραφεία της αρνούμενη να σχολιάσει κάτι περισσότερο. Η πρόεδρος Παρκ έχει ζητήσει συγγνώμη για τις σχέσεις της με την Τσόι, ενώ πληθαίνουν στη Νότια Κορέα οι φωνές που την καλούν να παραιτηθεί. Όπως μεταδίδει το BBC, τις τελευταίες ημέρες δεκάδες χιλιάδες Νοτιοκορεάτες διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της χώρας ζητώντας την παραίτηση της προέδρου Παρκ.

Η Τσόι Σουν-σιλ, παλαιά φίλη της προέδρου Παρκ, είναι κόρη του Τσόι Τάε-μιν, ενός θρησκευτικού ηγέτη ο οποίος απέφευγε τη δημοσιότητα και είχε στενές σχέσεις με τον πατέρα της Παρκ, Παρκ Τσουνγκ-χι, προέδρου της Νότιας Κορέας επί 16 συναπτά χρόνια ο οποίος δολοφονήθηκε το 1979.

Η Τσόι Σουν-σιλ κατηγορείται συγκεκριμένα ότι άσκησε πιέσεις σε επιχειρήσεις να χορηγήσουν δωρεές εκατομμυρίων δολαρίων σε ιδρύματα που η ίδια έλεγχε, ότι βοηθούσε στην επιλογή των συνεργατών της προέδρου Παρκ – λέγεται ότι μοιραζόταν ακόμα και τα ρούχα της προέδρου!

Η Παρκ με διάγγελμά της στην τηλεόραση απολογήθηκε για την ανάρμοστη πρόσβαση που είχε η παιδική της φίλη στην άσκηση πολιτικής. Επίσης παραδέχθηκε ότι ανέθετε στην Τσόι να γράφει τους λόγους της.

Μετά από τις αποκαλύψεις η Παρκ που το Δεκέμβριο του 2012 εξελέγη με βραχεία κεφαλή για να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Νότιας Κορέας, προέβη σε εκτεταμένο ανασχηματισμό αντικαθιστώντας τον πρωθυπουργό και πολλούς υπουργούς της κυβέρνησης, απέλυσε αρκετούς συμβούλους της, αλλά οι φωνές για παραίτηση ή και παραπομπή της δεν κόπασαν. Σημειωτέον ότι η δημοτικότητά της έχει πέσει στο 5%…
ΤΟ ΒΗΜΑ