Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται εξαιρετικά ανησυχητικά φαινόμενα στις αγορές της Ευρωζώνης με σημείο αναφοράς την Ιταλία και …παράδοξες
Δύο αντίθετες κινήσεις έχουν διαπιστωθεί αλλά με ανησυχητικό αποτέλεσμα.
Η ελάχιστα …διακριτικές παρεμβάσεις των Hedge Funds ποντάρουν ολοένα και περισσότερο στην πτώση της τιμής των ιταλικών ομολόγων και στην άνοδο των spreads.
Η ελάχιστα …διακριτικές παρεμβάσεις των Hedge Funds ποντάρουν ολοένα και περισσότερο στην πτώση της τιμής των ιταλικών ομολόγων και στην άνοδο των spreads.
Η κίνηση αυτή στηρίχθηκε στην ασφαλή πρόβλεψη οτι η ΕΚΤ θα στηρίξει τα ιταλικά ομόλογα μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Και πράγματι έτσι έγινε τα spreads “τσίμπησαν” οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ ενισχύθηκαν, οι τιμές άρχισαν να επανέρχονται. Αλλά αντίθετα με οτι είχε συμβεί το 2012 η κερδοσκοπική τάση των Hegde Funds δεν απαντήθηκε ολοκληρωτικά όπως τότε.
Αναλυτές οι οποίοι παρακολουθούν το “παιχνίδι” αυτό των παρεμβάσεων της ΕΚΤ σημειώνουν οτι οι όγκοι παρέμβασης της ΕΚΤ είναι ισχυροί αλλά παρ’ όλα αυτά δεν επαρκούν για να ακυρώσουν τις κερδοσκοπικές κινήσεις των HF.
Τι πραγματικά συμβαίνει; Η απάντηση έρχεται από τις ιταλικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία της Ιταλίας.
Οι ίδιοι αναλυτές παρατηρούν ότι αντίθετα με ότι συνέβη το 2012 οι εγχώριοι θεσμικοί και μη επενδυτές στην Ιταλία αυτή την φορά δεν στάθηκαν αρωγοί της προσπάθειας της ΕΚΤ.
Το αντίθετο, ακολούθησαν την τάση της “εξόδου” από την ιταλική αγορά με αποτέλεσμα αντί να ενισχυθεί η στήριξη της ΕΚΤ, ενισχύεται η κερδοσκοπική παρέμβαση των HF.
Πόσο μακριά μπορεί να πάει αυτό αμέσως μετά από ένα “όχι” την Κυριακή;
Κανείς δεν θέλει να κάνει προβλέψεις καθώς κανείς δεν διακινδυνεύει να προβλέψει το εύρος της παρέμβασης που θα χρειασθεί να κάνει η ΕΚΤ.
Η αχίλλειος πτέρνα της υπόθεσης όπως παρατηρούν είναι ότι αυτή την φορά η δραματική πίεση που δέχεται η Ιταλία βρίσκει το ιταλικό τραπεζικό σύστημα σε εξαιρετικά αδύναμη θέση.
Η αχίλλειος πτέρνα της υπόθεσης όπως παρατηρούν είναι ότι αυτή την φορά η δραματική πίεση που δέχεται η Ιταλία βρίσκει το ιταλικό τραπεζικό σύστημα σε εξαιρετικά αδύναμη θέση.
Με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι “μεταβλητές” της εξίσωσης στην παρέμβαση της ΕΚΤ.
Το ερώτημα όπως παρατηρούν είναι το τι θα συμβεί στην συνέχεια με τις ιταλικές τράπεζες, αν δηλαδή θα υπάρξει σχέδιο κρατικής παρέμβασης διάσωσης ή θα τρέξει διαδικασία bial-In με τους μετόχους και τους ομολογιούχους ή ακόμα και τους καταθέτες να πληρώνουν το κόστος.
Μέσα σε ενα τέτοιο περιβάλλον το ενδεχόμενο ή ακόμα και η βεβαιότητα ενός “οχι” την Κυριακή “διώχνει” εκτός Ιταλίας εκείνους που το 2012 στάθηκαν “από τα μέσα” στο πλευρό της ΕΚΤ στην στήριξη των κρατικών ομολόγων.
Τώρα η εικόνα είναι απολύτως ανάποδα… Και οι “ιταλοί” προτιμούν να φύγουν παρά να στηρίξουν την επιχείριση οικοδόμησης αναχωμάτων που έχει δρομολογήσει η ΕΚΤ.
Το παράδοξο με τα ελληνικά ομόλογα
Το παράδοξο είναι οτι σε ενα τέτοιο περιβάλλον ανησυχίας στα ελληνικά ομόλογα παρατηρούνται οι αντίθετες τάσεις.
Η “διολίσθηση” στα spreads vs Bund συνεχίζεται – πιό αργά είναι αλήθεια – και οι τιμές βελτιώνονται με τις αποδόσεις επίσης να γλιστράνε πολύ κοντά στο όριο που χωρίζει την στάση των αγορών απέναντι στις οικονομίες με βιώσιμο από μή βιώσιμο χρέος…
Εδώ ο λόγος είναι βέβαια το γεγονός οτι οι αγορές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν αφ’ ενός την δρομολόγηση της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους και αφ’ εταίρου την επιστροφή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Την Δευτέρα στο Eurogroup στην ατζέντα είναι η “κατ’ αρχήν συμφωνία” για την ολοκλήρωση της Β αξιολόγησης παράλληλα με την δρομολόγηση του πρώτου πακέτου αναδιάρθρωσης του χρέους που αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.
Το πακέτο αυτό παρ’ ότι είναι “συνθήκη αναγκαία” για την επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εν τούτοις δεν είναι “ικανή”.
Αυτό όμως δηλαδή η εξασφάλιση και της “ικανής συνθήκης” είναι συνάρτηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τα οποία η συζήτηση θα αρχίσει την Δευτέρα αλλά μένει να αποφασισθεί μέσα στον Ιανουάριο.
Η “γνώση” αυτή κάνει τις αγορές να κρατούν αυτή την παράδοξη στάση απέναντι στα έτσι κι αλλιώς “λίγα” ελληνικά ομόλογα που κυκλοφορούν στην αγορά…
capitalgr