ενεργειακούς κολοσσούς: τη γαλλική Total και την κινεζική China National Petroleum Corp.
Μολονότι η συμφωνία, στην οποία συμμετέχει και η ιρανική PetroPars, είχε γίνει γνωστή τις προηγούμενες ημέρες, η συγκυρία κατά την οποία υπεγράφη εξέπληξε ορισμένους αναλυτές. Ανακοινώθηκε επισήμως ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι εκλογές στις ΗΠΑ και ενώ παρέμενε άγνωστο το αποτέλεσμα, και με δεδομένο ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν και έχει δηλώσει ότι θα επανεξετάσει τη σχετική συμφωνία.
Η αβεβαιότητα για την έκβαση αυτών των ιστορικών εκλογών στις ΗΠΑ και όσων αυτή μπορούσε να συνεπάγεται εξώθησε την Total να ανακοινώσει ότι θα χρηματοδοτήσει με ευρώ το 51% στο οποίο ανέρχεται το μερίδιό της στην κοινοπραξία.
Η Τεχεράνη προτίθεται να πληρώσει την Total σε είδος, σε συμπυκνωμένο φυσικό αέριο, που ο γαλλικός κολοσσός θα μπορεί να εμπορευθεί στις διεθνείς αγορές, παρακάμπτοντας το ιρανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οπως σχολίασε σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal, η Total έχει μακρά ιστορία στο Ιράν αλλά και μεγάλη εμπειρία συνεργασιών σε περιοχές στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένη η δυνατότητα χρηματοδότησης με δολάρια. Εχει, για παράδειγμα, καίριο ρόλο στην εκμετάλλευση κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Ρωσία με την εταιρεία ΟΑΟ Novatek, η οποία υπόκειται στις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά ρωσικών επιχειρήσεων. Πρόκειται, μάλιστα, για επένδυση 27 δισ. δολαρίων, στην οποία έχει εξασφαλισθεί και κινεζική χρηματοδότηση.
Το βήμα είναι καθοριστικό για την προσπάθεια της Τεχεράνης να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, με στόχο την ανάπτυξη και τον εκσυχρονισμό της απαρχαιωμένης πετρελαϊκής υποδομής της.
Σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου, θα «ξεκλειδώσει» ορισμένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. Στόχος του Ιράν είναι να προσελκύσει νέες επενδύσεις 200 δισ. δολαρίων στην ενεργειακή του βιομηχανία κατά την επόμενη πενταετία. Μέχρι στιγμής, όμως, προσπαθεί να πείσει τους ξένους επενδυτές να δεσμευθούν για την ανάληψη δημοσίων έργων.
Η συμφωνία προβλέπει ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Ιράν θα σχηματίσει κοινοπραξία με τις δύο εταιρείες για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο South Pars, στο νότιο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, στο εν λόγω κοίτασμα βρίσκονται 51 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αλλά η Τεχεράνη δεν είχε κατορθώσει έως τώρα να το εκμεταλλευθεί εξαιτίας των εναντίον της κυρώσεων. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ο διευθύνων σύμβουλος της Total Πατρίκ Πουγιανέ εξέφρασε την εκτίμηση ότι λόγω ελλιπούς εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Ιράν θα εμφανισθεί έλλειμμα πετρελαίου 5 εκατ. βαρελιών την ημέρα το 2020, το οποίο θα καλυφθεί μερικώς από την παραγωγή αμερικανικών σχιστολιθικών υδρογονανθράκων.
Έντυπη