Κύπρος – Yπόθεση Λαϊκής: Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο αναθεώρησε απόφασή του

364
Κύπρος - Yπόθεση Λαϊκής: Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο αναθεώρησε απόφασή του

Υποχρεωμένοι να παρίστανται ενώπιον των κυπριακών δικαστηρίων είναι πλέον -σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο- οι Ευθύμιος ΜπουλούταςΜάρκος Φόρος και Κυριάκος Μάγειρας, συνεργάτες του εκλιπόντος Ανδρέα Βγενόπουλου, καθώς το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ΔΔΔ) που είχε παγώσει τις σε βάρος τους ποινικές διαδικασίες εδώ και ενάμιση μήνα, αναθεώρησε την απόφασή του. 
Η απόφαση είχε ληφθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας που εκτυλίσσεται μετά την προσφυγή του ομίλου της MIG και 18 ελλήνων επενδυτών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, διεκδικώντας ποσά της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ με βασικό επιχείρημα ότι η Λαϊκή Τράπεζα καταστράφηκε από παράνομες πράξεις και παραλείψεις οργάνων και εκπροσώπων της (Κυπριακής Δημοκρατίας).
Στην ανακοίνωση της νομικής υπηρεσίας του, σημειώνεται ότι το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο δεν είχε λάβει γνώση του θανάτου του Ανδρέα Βγενοπούλου. 
«Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (Δ.Δ.Δ.) αναθεώρησε χθες προηγούμενη απόφασή του για αναστολή των ενταλμάτων σύλληψης που είχαν εκδοθεί από τη Δημοκρατία εναντίον των κ.κ. Μπουλούτα και Φόρου και την αποφυγή έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης εναντίον του κ. Μάγειρα, κατηγορουμένων σε υποθέσεις Κακουργιοδικείου, παρά την μη παρουσία τους ενώπιον των Κυπριακών Δικαστηρίων, στα πλαίσια της διαιτησία επί της απαίτησης Ελλαδιτών επενδυτών εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποζημιώσεις σχετικά με την πρώην Λαϊκή Τράπεζα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, το Δ.Δ.Δ. ανακοίνωσε χθες την απόφασή του επί του αιτήματος της Δημοκρατίας για αναθεώρηση της προηγούμενης απόφασής του, αποδεχόμενο πλήρως τις θέσεις της Δημοκρατίας και επιβεβαιώνοντας ότι παρά τους πιο πάνω περιορισμούς, όλοι οι κατηγορούμενοι οφείλουν να παρουσιάζονται ενώπιον των Κυπριακών Δικαστηρίων και τους κάλεσε όπως εμφανιστούν στις υποθέσεις που αντιμετωπίζουν στις 17 Νοεμβρίου 2016 και 1η Δεκεμβρίου.
Εάν πράγματι εμφανισθούν, τότε να μη συλληφθούν, αλλά να τους τεθούν περιοριστικοί όροι για τη διασφάλιση της παρουσίας τους στη δίκη όπως συμβαίνει και με τους άλλους κατηγορουμένους και η ακρόαση των υποθέσεών τους να διεξαχθεί μετά την ολοκλήρωση της υπόθεσης ενώπιον του Δ.Δ.Δ.
Σε περίπτωση κατά την οποία οι κατηγορούμενοι δεν εμφανιστούν στις 17 Νοεμβρίου 2016 ή 1η Δεκεμβρίου 2016, τότε το Δ.Δ.Δ., όπως αποφάσισε, θα λάβει άμεσα και κατάλληλα μέτρα κατόπιν αιτήματος της Δημοκρατίας.
* Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το Δ.Δ.Δ. δεν είχε λάβει γνώση του γεγονότος του θανάτου του κατηγορουμένου Ανδρέα Βγενόπουλου».
ΤΟ ΒΗΜΑ