Δικάζονται για πρόκληση ναυαγίου και τον θάνατο προσφύγων

187

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου θα καθίσουν δύο Σύροι διακινητές, κατηγορούμενοι για κατά συναυτουργία πρόκληση ναυαγίου εκ του οποίου επήλθε θάνατος, κατά συναυτουργία παράνομη μεταφορά μεταναστών και για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Οι δύο κατηγορούμενοι, H. K. του A. 23 ετών  και B. A. του S. 48 ετών, προσωρινά κρατούμενοι από τον Οκτώβριο του 2015, φέρονται ως οι υπαίτιοι του θανάτου δύο γυναικών και ενός ανήλικου παιδιού σε ναυάγιο με δουλεμπορικό στο Καστελόριζο.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, την 18η Οκτωβρίου  2015 και περί ώρα 09.00 κατέπλευσε στον λιμένα της Μεγίστης το ιστιοφόρο «ΤΑΟ», με σημαία ΗΠΑ, αφού είχε προηγουμένως και περί ώρα 07.30 περισυλλέξει παράνομους μετανάστες κατόπιν ανατροπής – ημιβύθισης της λέμβου, που τους μετέφερε.
Συνολικά περισυνελέγησαν και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμένα Μεγίστης δώδεκα αλλοδαποί καθώς και η σορός ενός άτυχου βρέφους.
Μετά τις έρευνες που ακολούθησαν, οι λιμενικοί προέβησαν στην σύλληψη του πρώτου ως κυβερνήτη – διακινητή.
Οι μετανάστες δήλωσαν ότι αγνοούντο ακόμη 4 άτομα. Σκάφος του Λιμενικού  απέπλευσε για έρευνα και περισυνέλεξε ακόμα τρεις σορούς και συγκεκριμένα μίας 45χρονης, ενός 16χρονου και μίας γυναίκας αγνώστων στοιχείων.
Εν συνεχεία εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή, βόρεια της νήσου Μεγίστης (Αγιος Στέφανος) ένας ακόμα αλλοδαπός.
Αφού οδηγήθηκε στο Λιμενικό Κατάστημα αναγνωρίστηκε από τους υπόλοιπους διασωθέντες παράνομους μετανάστες ως ο δεύτερος κυβερνήτης – διακινητής και ακολούθως συνελήφθη.
-Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου θα εξετάσει ακόμη υπόθεση πολύνεκρου ναυαγίου με κατηγορούμενους τους Σύρους διακινητές M. T. του Α., Β. Η. του R. και A. E. S. του Β. για εκ προθέσεως πρόκληση ναυαγίου από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος κατά συρροή, για έκθεση κατά συρροή, για παράνομη είσοδο στη χώρα, για παράνομη οπλοφορία, για μεταφορά μεταναστών και για άμεση συνέργεια σε μεταφορά μεταναστών.
Οι κατηγορούμενοι μετέφεραν συγκεκριμένα από κοινού στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου την 13η Σεπτεμβρίου 2015 από την πόλη Didim της Τουρκίας, με ξύλινο σκάφος μήκους 25 μέτρων με την επωνυμία «Summer Breeze» τουλάχιστον 127 μετανάστες με καταγωγή από το Ιράκ και την Συρία, έναντι αμοιβής ύψους 1000 έως 2000 ευρώ για έκαστο εξ’ αυτών.
Οι κατηγορούμενοι φέρονται να προκάλεσαν την προσάραξη του σκάφους το οποίο εντοπίστηκε από δύτες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού σε βραχώδη περιοχή ανατολικά του νησιού.
93 μετανάστες, οι οποίοι δεν ήταν εφοδιασμένοι με σωστικά μέσα έπεσαν στην θάλασα για να διασωθούν από τις ελληνικές αρχές, ενώ επήλθε θάνατος 28 ανθρώπων και συγκεκριμένα 7 ανδρών, 9 γυναικών και 12 παιδιών.
Πέθαναν ακόμη 6 άτομα (ένας άνδρας, μια γυναίκα και 4 παιδιά) τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί ενώ αγνοούνται ακόμη 4 και συγκεκριμένα ένας άνδρας και 3 παιδιά.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Διαβάστε αυτό πριν αποχωρήσετε!
Το Νομικό μας Γραφείο απευθύνεται σε ιδιώτες και επιχειρήσεις προσφέροντας δωρεάν νομική ενημέρωση, μέσω νομικής αποδελτίωσης και ποικίλων νομικών πληροφοριών, που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας μας. Ένα Like στις σελίδες μας κοινωνικής δικτύωσης θα αποτελέσει για όλους μας μία ηθική αναγνώριση και θα ενισχύσει το έργο μας. 
Σας ευχαριστούμε!