«Δεν αγνοούμε ότι μεγάλο μέρος της μέσης αστικής τάξης μας αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου προς τον ιταλικό τύπο.
«Δεν αστειευθήκαμε, δεν τελειώσαμε, η πορεία των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι «η εργασία και οι νέοι είναι, στηφάση αυτή, οι λέξεις-κλειδιά, διότι η απόσταση ανάμεσα στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν και στην υφιστάμενη κατάσταση είναι ακόμη μεγάλη».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ιταλία, η οποία αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου του 2017 την προεδρία του G7, θέτει δυο κύριους στόχους: «την προώθηση του κεντρικού ρόλου της Μεσογείου και μια πραγματική συνεισφορά ώστε να αλλάξουν οι σχέσεις με τη Ρωσία και να απομακρύνουμε ιδέες οι οποίες θα μπορούσαν να μας βάλουν σε πλαίσια που χαρακτήριζαν τον ψυχρό πόλεμο».
Σε σχέση με την απειλή της τρομοκρατίας, ο Τζεντιλόνι τόνισε ότι «η κυβέρνησή του θέλει να υπερασπισθεί την ασφάλεια, για να μπορέσει να ηττηθεί ο φόβος». Παραδέχθηκε ότι η Ιταλία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είναι εκτεθειμένη, αλλά υπογράμμισε ότι «ως χώρα, κατάφερε να εξασφαλίσει ένα επίπεδο συνύπαρξης των διαφόρων κοινοτήτων, λιγότερο δραματικό από εκείνο άλλων χωρών».
Κατά την άποψη του Τζεντιλόνι «πρόκειται, φυσικά, για έξωθεν απειλές, αλλά πρέπει να προσέξουμε, διότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν άτομα που ασπάζονται εξτρεμιστικές θέσεις μέσα στις φυλακές της Ιταλίας, ή και σε συνοικίες των πόλεών της». Αναφερόμενος στην εκτέλεση του ‘Ανις ‘Αμρι από δυο αστυνομικούς λίγο έξω από το Μιλάνο, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τόνισε ότι «μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν προκύπτει να διέθετε ιδιαίτερα δίκτυα υποστήριξης εντός των ιταλικών συνόρων».
Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, ο Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι για τη διάσωση της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena «η κυβέρνηση παρενέβη έγκαιρα, άμεσα και αποτελεσματικά, αλλά θα χρειασθεί μια μακρά σχέση διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως τόνισε και ο υπουργός Οκονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν».
«Με εξέπληξε ότι ειδοποιηθήκαμε σχετικά με τις αποφάσεις της ΕΚΤ, την ημέρα των Χριστουγέννων», αλλά «είναι σημαντικό να κατανοήσουμε καλά την αιτιολόγηση των αποφάσεων αυτών και να προωθηθεί ο διάλογος, μέσα στους επόμενους μήνες», συμπλήρωσε ο νυν Ιταλός πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θεωρεί, πάντως, ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθούν προβλήματα στους ιταλούς καταθέτες, μετόχους και ομολογιούχους.
Σε σχέση, τέλος, με τον ρόλο της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός της υπογράμμισε πως «η χώρα του δεν είναι επαίτης αλλά ένα από τα τρία μεγάλα κράτη της Ένωσης». Κατά συνέπεια, «δεν μπορεί να υπάρχει υπερβολική αυστηρότητα σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική και υπερβολική χαλαρότητα σχετικά με τις κοινές υποχρεώσεις για το μεταναστευτικό». «Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να λύνει τα διάφορα προβλήματα», είπε ο Πάολο Τζεντιλόνι.
Αναφορικά, τέλος, με την «πολιτική απειλή» του Ματέο Ρέντσι ότι θα μπορούσε να θέσει βέτο στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Ένωσης, ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πως «η χώρα του χρησιμοποιεί τα μέσα που διαθέτει για να δείξει ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα» και πως «ελπίζει να ληφθούν υπόψη, κάτι το οποίο συζήτησε και με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, η οποία αναλαμβάνει από την αρχή του 2017 την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε.».
ΕΘΝΟΣ