Πρόστιμο $107 εκατ. στην Pfizer για υπερβολική χρέωση φαρμάκου στη Βρετανία

291
Πρόστιμο $107 εκατ. στην Pfizer για υπερβολική χρέωση φαρμάκου στη Βρετανία

Πρόστιμο ύψους 84,2 εκατ. στερλίνων (107 εκατ. δολάρια) επέβαλε στην Pfizer η αρμόδια αρχή για θέματα ανταγωνισμού της Βρετανίας με την κατηγορία ότι η

φαρμακευτική χρέωνε το εθνικό σύστημα υγείας υπερβολικά υψηλές τιμές για ένα φάρμακο κατά της επιληψίας.

Συγκεκριμένα, η βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) εξήγησε ότι η Pfizer και η εταιρεία διανομής φαρμάκων Flynn Pharma παραβίασαν τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού χρεώνοντας άδικες τιμές στη Βρετανία για τις κάψουλες νατριούχου φαινυτοΐνης, ενός φαρμάκου κατά της επιληψίας που λαμβάνουν περίπου 48.000 ασθενείς σε όλη τη χώρα.
Η ρυθμιστική αρχή επέβαλε πρόστιμο 5,2 εκατ. ευρώ στην Flynn Pharma και διέταξε τις δύο εταιρείες να μειώσουν τις τιμές τους. Εκπρόσωπος της Pfizer ανέφερε πως η εταιρεία αρνείται τις κατηγορίες της CΜΑ και θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. 
Σύμφωνα με την CMA, η τιμή για το κουτί των 100mg εκτοξεύτηκε -στις 67,50 στερλίνες, από 2,83 στερλίνες- από όταν η Pfizer πούλησε τα δικαιώματα πώλησης του φαρμάκου στην Flynn Pharma το Σεπτέμβριο του 2012. Η τιμή μειώθηκε στις 54 στερλίνες το Μάιο του 2014. Πριν τη συμφωνία, η Pfizer πουλούσε απευθείας το φάρμακο στους χονδρέμπορους και τα φαρμακεία υπό την ονομασία Epanutin. Η CMA λέει πως η αύξηση της τιμής οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η Pfizer, η οποία συνέχισε να κατασκευάζει τις κάψουλες, πούλησε το φάρμακο στην Flynn Pharma σε 17πλάσια τιμή σε σχέση με αυτή που χρέωνε προηγουμένως. Η Flynn Pharma έβαλε με τη σειρά της το δικό της “καπέλο”.
capitalgr