του καρτέλ των κατασκευαστών. Πηγές, όμως, κοντά στη διαδικασία εκτιμούν ότι το ποσό αυτό μπορεί να μειωθεί ακόμη και στο μισό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κατάσταση των εταιρειών, αλλά και τον χρόνο στον οποίο προέβησαν σε συνεννοήσεις για εναρμονισμένες πρακτικές.
Αυτή την εβδομάδα, η Ε.Α. ασχολήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», με το ύψος των προστίμων, που, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς, θα προσεγγίσουν για τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου τα 220 εκατ. Τα πρόστιμα, χωρίς τα ελαφρυντικά της διευθέτησης, μπορεί να προσεγγίσουν έως το 10% του κύκλου εργασιών της εταιρείας ή του ομίλου στον οποίο ανήκει, της χρονιάς κατά την οποία έχει καταγραφεί η παράβαση. Σε αυτήν την περίπτωση, θα είναι το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβάλει ιστορικά η ελληνική επιτροπή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εισήγηση της Ε.Α., εταιρείες των ομίλων Ελλάκτωρ, J&P Αβαξ, ΓΕΚ-Τέρνα, ΑΕΓΕΚ, Τεχνική Ολυμπιακή και Intracom (μέσω της Intrakat) συμμετείχαν, με διαφορετικό χρόνο έναρξης η κάθε μία, σε καρτέλ για τη χειραγώγηση διαγωνισμών δημοσίων έργων, από το 1989 έως και το 2016. Σε αυτούς συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, οι διαγωνισμοί για τους μεγάλους οδικούς άξονες, το μετρό, τον προαστιακό, σιδηροδρομικές γραμμές και σταθμούς, καθώς και για έργα ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα). Συνολικά συμμετείχαν 61 ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές εταιρείες, δύο σύνδεσμοι και μία τράπεζα (ΑΤΕ).
Ο αντίλογος
Οι νομικοί παραστάτες των εταιρειών και η Ε.Α. φαίνεται ότι συμφωνούν για τις λεπτομέρειες της διευθέτησης, αλλά και για το γεγονός ότι η επιτροπή δεν είναι σε θέση να αποδείξει την εφαρμογή εναρμονισμένων πρακτικών για ολόκληρο το διάστημα της έρευνας για το καρτέλ. Η συμφωνία και των δύο πλευρών για τη συμπεριφορά των εταιρειών σε συγκεκριμένα διαστήματα εναρμονισμένης πρακτικής θα ανοίξει τον δρόμο για τη διευθέτηση και την επιβολή των διοικητικών ποινών (προστίμων) σε πρακτικά συμφωνημένο ύψος που δεν θα έχουν δικαίωμα να αμφισβητήσουν στη συνέχεια. Η Ε.Α., από την πλευρά της, δεν θα έχει δικαίωμα να επιβάλει άλλες ποινές.
Κρίσιμο ζήτημα παραμένει η νομοθετική ρύθμιση των συρρεόντων ποινικών αδικημάτων. Με διάταξη τον Μάιο του 2016 το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε επιχειρήσει να διασφαλίσει ασυλία για τις κατασκευαστικές σε σχέση με τα λεγόμενα «συρρέοντα αδικήματα», δηλαδή τυχόν ποινικά αδικήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν από την εναρμονισμένη πρακτική. Η κυβέρνηση, πιεζόμενη κυρίως από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και από τον Τύπο, την είχε αποσύρει. Καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς, όμως, επέμεναν ότι η διάταξη θα επανέλθει «πριν από το τέλος του χρόνου». Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, εξέφραζαν την ανησυχία ότι η «νέα διάταξη μπορεί να έχει την τύχη της διάταξης του Μαΐου αν δεν έχουν συνεννοηθεί οι πολιτικές δυνάμεις …».
Την ίδια άποψη εξέφρασε και κυβερνητική πηγή με γνώση των σχετικών συζητήσεων μιλώντας στην «Κ». Μια πρώτη προσπάθεια να βολιδοσκοπηθεί η Ν.Δ. στις αρχές φθινοπώρου δεν είχε αποδώσει αποτελέσματα. Αλλά τώρα και η Ε.Ε. έχει διαμηνύσει προς την ελληνική πλευρά ότι η καθυστέρηση να ρυθμισθεί το θέμα θα βλάψει τη χρηματοδότηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων στη χώρα μας. Η επιτροπή «πάγωσε» ήδη ένα μέρος των κονδυλίων, σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, το καλοκαίρι (μετά τον Αύγουστο και για τα λιμενικά έργα), αλλά έχει «υποδείξει» τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική πλευρά θα επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς.
Έντυπη