Με πτώση χαμηλότερη του 2,8% αναμένεται να κινηθεί φέτος η αγορά κατοικίας της Ελλάδας, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), έναντι μείωσης κατά 5,1% το 2015 και της τάξεως του 7,5% και του
10,9% που είχαν σημειωθεί αντίστοιχα το 2014 και το 2013. Παράλληλα, η πορεία των τιμών των κατοικιών αναμένεται να εισέλθει σε τροχιά σταθεροποίησης εντός του 2017, ιδίως για τα ακίνητα που διαθέτουν ποιοτικότερα χαρακτηριστικά και βρίσκονται σε πλεονεκτικές τοποθεσίες. Επίσης, ακίνητα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενοικίασή τους σε ξένους επισκέπτες μέσω διαδικτυακών πλατφορμών αναμένεται να συνεχίσουν να εμφανίζουν ζήτηση, γεγονός που θα στηρίξει τις σημερινές αποτιμήσεις τους. Σύμφωνα με φορείς της αγοράς, υψηλότερη ζήτηση αναμένεται επίσης να καταγράψουν τα εξοχικά ακίνητα σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς.
Τα παραπάνω θα ισχύσουν ασφαλώς μόνο, αν διατηρηθεί η σταθεροποιητική τροχιά του πολιτικού και οικονομικού σκηνικού, ενώ σημειώνεται ότι αν υπάρξουν θετικότερες εξελίξεις από το μέτωπο της οικονομίας, είναι πιθανή μια ακόμα καλύτερη εικόνα και της αγοράς κατοικίας. Ωστόσο, επ’ αυτού, πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των φορολογικών επιβαρύνσεων σε σχέση με τα εισοδήματα των νοικοκυριών, καθώς, αν αυτά συνεχίσουν να επιδεινώνονται και το 2017, τότε η μοναδική νότα αισιοδοξίας θα είναι εφικτή μόνο από την αγορά του εξωτερικού, ιδίως εφόσον έχει περιοριστεί το ρίσκο χώρας που ανέκαθεν συνοδεύει την ελληνική αγορά ακινήτων από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, ήδη ο ρυθμός υποχώρησης των τιμών των κατοικιών έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, τάση εμφανής καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κατά το τρίτο τρίμηνο, οι τιμές υποχώρησαν κατά 1,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, όταν οι τιμές είχαν καταγράψει ετήσια πτώση κατά 6%, εν μέσω της κορύφωσης των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, που είχαν ως αποτέλεσμα το «πάγωμα» της αγοράς. Αντίστοιχα, η πτώση κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο ήταν της τάξεως του 2,6%. Συνολικά, κατά το φετινό εννεάμηνο οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 2,8%, έναντι πτώσης κατά 5% κατά τη διάρκεια του περυσινού εννεαμήνου. Αντίστοιχα, στα παλιότερα διαμερίσματα η πτώση των τιμών κατά το φετινό εννεάμηνο δεν ξεπερνά το 2,3%, ενώ στα νεόδμητα η πτώση άγγιξε το 3,7%. Στην Αθήνα, το φετινό εννεάμηνο οι τιμές υποχώρησαν κατά 2,1%, έναντι πτώσης κατά 5,4% κατά το περυσινό εννεάμηνο, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο ρυθμός υποχώρησης των τιμών των κατοικιών άγγιξε φέτος το 3,9%, έναντι πτώσης της τάξεως του 5,2% κατά το περυσινό εννεάμηνο.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Έντυπη