Σε σπαστά χρονικά διαστήματα, ανά μήνα και σε ορίζοντα έτους, θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων EFSF κυμαινόμενου επιτοκίου των ελληνικών τραπεζών με νέα 30ετή ομόλογα σταθερού επιτοκίου του ESM, στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων διευθέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Εντός του κάθε μηνός, τα ομόλογα θα επαναγοράζονται είτε από τον ESM είτε από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και οι τράπεζες θα λαμβάνουν μετρητά. Η μεθοδολογία αυτή απαλλάσσει τις τράπεζες από το ρίσκο του σταθερού επιτοκίου και επιπλέον δεν δημιουργεί αναταράξεις στην αγορά ομολόγων.
Προκειμένου να εξεύρει το αντίτιμο των περίπου 30 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο ύψος των ομολόγων EFSF που έχουν οι τράπεζες και να το καταβάλει σε μετρητά στις τελευταίες, ο ESM θα εκδώσει 30ετή ομόλογα. Για το λόγο αυτό, ο ESM αποφάσισε την αύξηση της εκδοτικής του δραστηριότητας στο μακροχρόνιο κομμάτι της καμπύλης των ομολόγων.
Μετά την παρέλευση του ενός έτους στη διάρκεια του οποίου θα λαμβάνει χώρα η ανταλλαγή ομολόγων, τα ομόλογα που είχαν δοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μετατραπούν σε μετρητά, μειώνοντας την έκθεση των τραπεζών στον δανεισμό του ευρωσυστήματος (και όχι την έκθεσή τους στον ELA) κατά το ποσό των 30 δισ. ευρώ.
Η τιμή στην οποία θα αγοράσει τα ομόλογα ο ESM δεν μπορεί να είναι πάνω από το par (100). Όμως οι τράπεζες έχουν αγοράσει τα ομόλογα αυτά πάνω από την τιμή 100. Η διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς του ESM και της τιμής στην οποίαοι τράπεζες έχουν εγγράψει τα ομόλογα, θα καλυφθεί από το ελληνικό Δημόσιο. Η διαφορά αυτή (par – book value) υπολογίζεται περί τα 250 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβάλει σε μετρητά το Δημόσιο στις τράπεζες.
Ωστόσο, διπλάσια από το ποσό αυτό, και συγκεκριμένα περί τα 500 εκατ. ευρώ, είναι η διαφορά της αξίας των ομολόγων μεταξύ book value και τιμής αγοράς (mark to market). Η διαφορά αυτή συνιστά διαφυγόν κέρδος για τις τράπεζες και λογικά θα πρέπει να βρεθεί τρόπος οι τράπεζες να αποζημιωθούν και γι΄αυτή.
Πρόκειται για ανοιχτό θέμα για το οποίο αναμένεται να υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ τραπεζών και Υπουργείου Οικονομικών, ώστε τελικώς τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών να εγκρίνουν την ανταλλαγή των ομολόγων EFSF.
Ως πιθανότερο, πάντως, φαίνεται ότι οι τράπεζες θα βάλουν για ακόμη μία φορά “πλάτη” στο ελληνικό Δημόσιο, όπως το έπραξαν, με δική τους ζημία, τόσο στο PSI του 2012, όσο και αργότερα με την επαναγορά ομολόγων του Δημοσίου.
Όπως έχει γράψει το Capital.gr, τα ομόλογα EFSF/ESM που κατέχουν οι τράπεζες ανέρχονταν στις 30/6/2016 σε 38,9 δισ. ευρώ, κατανεμημένα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες ως εξής: Τράπεζα Πειραιώς 15,5 δισ. ευρώ, Εθνική Τράπεζα 10,6 δισ. ευρώ, Eurobank 9,1 δισ. ευρώ και Alpha Bank 3,7 δισ. ευρώ. Μέχρι τις 30/9 οι θέσεις αυτές μειώθηκαν κοντά στα 30 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό των ομολόγων EFSF που είχαν εκδοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανέρχεται στα 42,7 δισ. ευρώ και υπόκεινται ολα στο πρόγραμμα ανταλλαγής.
capitalgr