Περί τα 50 δισ. ευρώ έχουν συνεισφέρει στο ΑΕΠ των χωρών που τους υποδέχθηκαν, οι Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό από το 2008. Την ίδια, σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής”, η Ελλάδα έχει απώλεια φορολογικών εσόδων που ξεπερνούν τα 9,1 δισ. ευρώ ανά έτος από την μαζική
έξοδο των Ελλήνων στο εξωτερικό, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται μεταξύ 350.000 και 427.000 ατόμων.
Τα ανησυχητικά αυτά συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα που διεξήγαγε η McKinsley & Company.
Παράλληλα δε, η πραγματική οικονομία στερείται των απαραίτητων στελεχών για την ανάκαμψη της. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πλέον ένας στους τρεις Έλληνες εργοδότες δηλώνει στην έρευνα της McKinsley πως δεν προχώρησε σε πλήρωση κενών θέσεων στη επιχείρηση του, επειδή δεν μπόρεσε να βρει ανθρώπινο δυναμικό με τις κατάλληλες δεξιότητες.
Όμως το brain drain δεν έχει ολοκληρωθεί: Και αυτό γιατί οι 5 στους 10 εργαζόμενους στην Ελλάδα δηλώνουν πρόθυμοι να μετεγκατασταθούν στο εξωτερικό, καθώς και οι 4 στους 10 ανέργους.
Επιστήμονες που παρακολουθούν τη διαρροή στελεχών από την Ελλάδα στο εξωτερικό χαρακτηρίζουν το φαινόμενο, που συνεχίζεται να εξελίσσεται, ως τη μεγαλύτερη περίπτωση brain drain από μια ανεπτυγμένη δυτική οικονομία στη σύγχρονη Ιστορία.
Η οικονομική κρίση δεν είναι ο μόνος λόγος που κινητοποιεί αυτή την έξοδο, αν και οι ειδικοί συμφωνούν πως την επιτείνει.
Η απουσία ικανοποιητικών αμοιβών, η υψηλή φορολογία, η έλλειψη προοπτικών εξέλιξης, η ανεπάρκεια του ασφαλιστικού συστήματος και των άλλων κοινωνικών παροχών όπως η δημόσια ασφάλεια, η δυσκολία του επιχειρείν, η διαφθορά, η γραφειοκρατία και η εμπέδωση αισθήματος οικονομικής και πολιτικής αστάθειας, αναφέρονται συχνά ως αιτίες που οδηγούν σε αποφάσεις επαγγελματικής μετανάστευσης.
Το ακόμα πιο ανησυχητικό όμως είναι η έλλειψη πρωτοβουλιών από την ελληνική πολιτεία που θα μπορούσε αν όχι να αντιστρέψει, να ανακόψει αυτές τις ροές.
capitalgr