Η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει όλο και πιο έντονα το ενδεχόμενο να επιχειρήσει τη διάσωση όχι μόνο της Monte dei Paschi αλλά και άλλων μικρομεσαίων τραπεζών που δυσκολεύονται να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά. Ανησυχώντας ότι η
κρίση της Monte Paschi θα μπορούσε να εξαπλωθεί και τελικά να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη προς το σύνολο του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, η Ρώμη ετοιμάζει πακέτο ύψους 95 δισ. ευρώ για τη διάσωση περισσοτέρων τραπεζών και τη διασφάλιση της ρευστότητας. Το μεγάλο αγκάθι για την ιταλική κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι ο νέος κανόνας περί κρατικής διάσωσης που την αναγκάζουν να «κουρέψει» χιλιάδες μικροεπενδυτές, ενώ Βρυξέλλες-Φρανκφούρτη και Βερολίνο δεν φαίνονται διατεθειμένες να επιτρέψουν εξαίρεση για την Ιταλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica» η νέα ιταλική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει πακέτο μέτρων ύψους 95 δισ. ευρώ ώστε να διασώσει προβληματικές τράπεζες, περιλαμβανομένης της Monte Paschi. Ποσό ύψους 15 δισ. ευρώ προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας και ορισμένων άλλων μικρότερων όπως οι Banca Carige, Veneto Banca και Popolare di Vicenza. Τα υπόλοιπα 80 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις θα χρησιμοποιηθούν ώστε να υποστηρίξει το κράτος τη ρευστότητα των τραπεζών. Θα περιλαμβάνουν κρατικά ομόλογα τα οποία οι προβληματικές τράπεζες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην ΕΚΤ ώστε να υποστηρίξουν τη ρευστότητα τους.
Το αγκάθι του κουρέματος
Η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τις Βρυξέλλες και τους εταίρους της να της επιτραπεί να αποζημιώσει χιλιάδες μικροεπενδυτές που κατέχουν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης τα οποία είναι σχεδόν βέβαιο πως θα «κουρευτούν» μέσω της μετατροπής τους σε μετοχές σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την ονομαστική τους αξία. Αξιωματούχος του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών είπε στην «La Repubblica» ότι «ο δρόμος είναι στενός και ανηφορικός». Υπάρχουν περίπου 40 χιλιάδες μικροεπενδυτές που κατέχουν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης της Monte Paschi, τα οποία θα είναι τα πρώτα που θα κουρευτούν σε περίπτωση κρατικής διάσωσης. Από πολιτικής απόψεως αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο και επιζήμιο για την νέα κυβέρνηση του κ. Τζεντιλόνι και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ενίσχυε ευρωσκεπτικιστικά κόμματα όπως το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο και την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά. Σε δημοσκόπηση που είχε δημοσιευτεί την περασμένη Κυριακή το Κίνημα των Πέντε Αστέρων προηγούνταν με 31,5% ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Τζεντιλόνι συγκέντρωνε 29,8%. Η Ρώμη έχει δώσει διορία μέχρι το τέλος της εβδομάδας στην Monte Paschi ώστε να προσπαθήσει να βρει κεφάλαια 5 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, προσπάθεια που μοιάζει καταδικασμένη σε αποτυχία.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ