Στην ακύρωση της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία το Δημόσιο διεκδίκησε ως δημόσια την έκταση της Ιπποκρατείου Πολιτείας στην
Πάρνηθα προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Ε’ τμήμα έκανε χθες δεκτή την προσφυγή κατοίκων και ιδιοκτητών, επισημαίνοντας ότι η περιοχή έχει ενταχθεί στο σχέδιο πόλης από το 1977.
Το θέμα γέννησε μια μάλλον… αψυχολόγητη απόφαση του πρώην αναπλ. υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη. Τον Αύγουστο του 2015 ο κ. Τσιρώνης έκανε δεκτή γνωμοδότηση που είχε κάνει το 1984 (!) το Αναθεωρητικό Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, η έκταση των 7.635 στρεμμάτων της Ιπποκρατείου Πολιτείας ήταν δημόσια δασική και ως εκ τούτου το Δημόσιο έπρεπε να διεκδικήσει τη διαχείριση και προστασία της. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τότε υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, δεν υποστήριξε τον κ. Τσιρώνη.
Οι προσφεύγοντες -κάτοικοι και ιδιοκτήτες γης στην Ιπποκράτειο Πολιτεία- υποστήριξαν ότι η έκταση αποκτήθηκε με νόμιμο τρόπο το 1973 από τον Συνεταιρισμό Υγειονομικών «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία», ενώ εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης με προεδρικό διάταγμα το 1977 (το οποίο τροποποιήθηκε το 2007). Το σχέδιο πόλης, υποστήριξαν, εφαρμόζεται ανελλιπώς επί 40 έτη, χωρίς ποτέ να έχει ακυρωθεί ή ανακληθεί, δημιουργώντας πραγματικές καταστάσεις με τη σύμπραξη του κράτους.
Όπως εξηγεί η κ. Λούσι Κιουσοπούλου, που από κοινού με τον Ν. Αλιβιζάτο εκπροσώπησαν τους προσφεύγοντες, με τη χθεσινή απόφασή του Ε’ τμήματος (2585/2016), το δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση Τσιρώνη με το σκεπτικό ότι ο Υπουργός δεν μπορούσε να αποδεχθεί μετά από σχεδόν 40 χρόνια γνωμοδότηση του ΑΣΙΔ. Ιδιαίτερα, όταν στο διάστημα αυτό έχουν δημιουργηθεί νομίμως δικαιώματα υπέρ ιδιωτών, η ανατροπή των οποίων παραβιάζει τις αρχές του κράτους δικαίου και της ασφάλειας του δικαίου.
Τη γνωμοδότηση είχε ζητήσει από το Αναθεωρητικό Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών (ΑΣΙΔ) ο υφυπουργός Γεωργίας το 1984 (παρότι τυπικά, με την ένταξή της στο σχέδιο πόλης, δεν υπαγόταν πια στη δασική νομοθεσία). Η εισήγηση ωστόσο ουδέποτε έγινε δεκτή από τον υπουργό Γεωργίας (στον οποίο υπάγονταν τότε η αρμοδιότητα για τα δάση). Να σημειωθεί ότι το 1988 είχαν προσφύγει στο ΣτΕ η Φιλοδασική Ένωση, η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων και ακόμα δύο σύλλογοι ζητώντας από την Πολιτεία να ακυρώσει το προεδρικό διάταγμα του 1977, αίτημα που απορρίφθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ (αρ. 2282/1992).
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ