επιβαρυντικές μάλιστα διατάξεις του νόμου, που αφορούν αδικήματα που διαπράττονται σε χώρους προορισμένους για λατρεία.
Ο ιερέας είχε αφεθεί ελεύθερος, μετά την απολογία του, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης του μια φορά εντός του πρώτου πενθημέρου κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.
Με την ανάληψη των καθηκόντων της, τον Ιανουάριο του 2011, η νέα εκκλησιαστική επιτροπή́ ζήτησε από την Αρχαιολογία την καταγραφή των εικόνων που βρίσκονται στους ιερούς ναούς. Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής και την αντιπαραβολή με τις τηρούμενες λίστες αρχαίων κειμηλίων στους τρεις ναούς, από προηγούμενη απογραφή του έτους 1975, διαπιστώθηκε η απώλεια 13 εικόνων μεγάλης θρησκευτικής και αρχαιολογικής αξίας.
Ο πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Ιερέας κ. Παπασάββας Χατζησάββας, ο αντιπρόεδρος κ. Ελ. Κυπραίος και η γραμματέας κ. Αν. Χατζησταμάτη, σε εκτέλεση ομόφωνης απόφασης της επιτροπής, υπέβαλαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου μηνυτήρια αναφορά.
Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε χθες ότι για τις αποφάσεις της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, απαιτείτο άδεια της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου, που ουδέποτε δόθηκε.
Με την αναφορά ενημέρωσαν συγκεκριμένα ότι με τα υπ’ αριθμ. 903/4-4-2011 και 3046/14-6-2011 έγγραφα της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τους αρμόδιους υπαλλήλους στους Ιερούς Ναούς της Κρητηνίας δεν βρέθηκαν καταγεγραμμένα κινητά κειμήλια μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης η εκκλησιαστική επιτροπή ζήτησε να κληθούν για κατάθεση οι ιερείς που λειτούργησαν στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κρητηνίας, οι ιεροψάλτες, τα μέλη των προηγούμενων εκκλησιαστικών επιτροπών και οι καθαρίστριες, καθόσον ήταν οι μόνοι που γνώριζαν μέχρι ποιού χρονικού σημείου τα ιερά κειμήλια ευρίσκοντο στους ναούς.
Εν πάση περιπτώσει η αρχαιολογία δεν μπόρεσε να εντοπίσει 12 εικόνες και έναν αργυρό σταυρό με ξύλο χρονολογημένο στα 1853!
Η αρχαιολογική υπηρεσία δεν μπόρεσε συγκεκριμένα να εντοπίσει τα εξής:
Από τον ενοριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου:
– Φορητή εικόνα του Αγίου Αντωνίου (διαστ.: 31Χ24 εκ.) με αριθμό καταγραφής: 923.
– Φορητή εικόνα των τριών Ιεραρχών (διαστ.: 26Χ20,2 εκ.) με αριθμό καταγραφής: 924.
– Φορητή εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα (διαστ.: 34,5Χ25 εκ.) με αριθμό καταγραφής: 929.
– Φορητή εικόνα του Αγίου Κωνσταντίνου (διαστ.: 28,5X21,7 εκ.) με αριθμό καταγραφής: 930.
– Φορητή εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους (διαστ.: 30Χ21 εκ.) με αριθμό καταγραφής: 931.
– Φορητή εικόνα του Αγίου Βασιλείου (διαστ.: 36Χ26,7εκ.) με αριθμό καταγραφής: 934.
– Φορητή εικόνα της Aποκάλυψης του Ιωάννη του Θεολόγου (διαστ.: 37Χ27 εκ.) με αριθμό καταγραφής: 936.
– Φορητή εικόνα της Υπαπαντής του Χριστού (διαστ.: 29Χ22 εκ.) με αριθμό καταγραφής: 944.
– Αργυρό σταυρό με ξύλο χρονολογημένος στα 1853 (διαστ.: 29Χ22 εκ.) με αριθμό καταγραφής: 949.
Από την Παναγία της Αμάρτου
– Φορητή εικόνα του Παναγίας Βρεφοκρατούσας (διαστ.: 30,2Χ23.3 εκ.) με αριθμό καταγραφής: 953.
Από το ναό του Αγίου Ιωάννη:
– Φορητή εικόνα του Αγίου Δημητρίου (διαστ.: 56Χ41,6 εκ.) με αριθμό καταγραφής: 955.
– Φορητή εικόνα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (διαστ.: 37Χ31,2 εκ.) με αριθμό καταγραφής: 959.
– Φορητή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας (διαστ.: 22Χ17,2 εκ.) με αριθμό καταγραφής: 960.
Ο κατηγορούμενος, που εκπροσωπήθηκε χθες στην δίκη από τον δικηγόρο κ. Ηλία Ζωγραφίδη, υποστήριξε ότι όταν έγινε η καταγραφή των εικόνων εκείνος ήταν μόλις 3 ετών, ενώ οι 20 ιερείς που είχαν αναλάβει καθήκοντα στους ναούς μέχρι την τοποθέτηση του ίδιου, δεν είχαν δει τις συγκεκριμένες εικόνες. Αρνήθηκε κατηγορηματικά τα όσα του καταλογίζονται αποδίδοντας την μήνυση που ασκήθηκε σε βάρος του σε αντιπαράθεση που ήλθε με τα μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής.
Κανείς από τους μάρτυρες δεν κατέθεσε στη δίκη ότι ο κατηγορούμενος ήταν εκείνος που υπεξαίρεσε τις εικόνες, ενώ οι περισσότεροι αγνοούσαν καν την ύπαρξη τους, πλην μιας στην Αμαρτό την οποία μάρτυρας είχε δει για τελευταία φορά το έτος 1990 σε χρόνο δηλαδή που ο κατηγορούμενος δεν ασκούσε καθήκοντα ιερέα στην συγκεκριμένη περιοχή.
Πηγή:www.dimokratiki.gr